Читај ми!

Симптоми флирта, подврсте омикрона која је сада у оптицају

Коронавирус је и даље са нама, а број заражених је у порасту. За то је одговорна подврста омикрона - флирт. Тренутно нема пацијената са тежом клиничком сликом на болничком лечењу. Директорка Института "Батут" проф. др Верица Јовановић објаснила је у разговору за РТС које су карактеристике флирта и када треба да се обратимо лекару.

Амерички председник, домаћи политичари, као и спортисти на Олимпијским играма, били су позитивни на коронавирус. У недељи за нама је и у Србији свака четврта тестирана особа имала позитиван тест – тестирано је 1.207 особа, а позитивних је 306 у свим старосним групама.

Тренутно је најзаступљенија подваријанта омикрона – флирт.

Директорка Института "Милан Јовановић Батут" проф. др Верица Јовановић рекла је за РТС да подаци из региона и са територије европских земаља, показују да је дошло до скока у броју заражених нарочито у летовалиштима у Грчкој и Италији.

"Када је наша земља у питању,  бележимо већи број позитивних случајева, али ради се само о апсолутним бројевима који не утичу на промену епидемиолошке слике која би нас све довела у ризик у овом тренутку", рекла је др Јовановић.

Истиче да у овом тренутку нема потребе за било каквим додатним мерама, осим индивидуалних мера заштите.

"Посебно апелујем на све особе које болују од одређених хроничних болести да у тим случајевима обрате пажњу уколико је неко прехлађен или има такозвану врсту летњег грипа, да помисли ипак на ковид које је ту са нама", указала је др Јовановић.

Карактеристике флирта

Подваријанта омикрона која је тренутно у оптицају, флирт, се веома брзо преноси и заобилази стечени имунитет, било да је неко прележао ковид 19 или био вакцинисан.

Симптоми подсећају да симптоме грипа и јављају се пет до шест дана од контакта са зараженом особом, наводи др Јовановић.

"Ако неко осети да има болове у зглобовима, да има благо повишену температуру, можда болове у грлу, потребно је ипак да остане кући, да одлежи неколико дана и то је процес лечења. Уколико, наравно, дође до компликације, јер је неко у тежем стању услед хроничних болести, треба посетити лекара и према индикацијама лекара се и обавља тестирање", наводи директорка "Батута".

Тренутно нема пацијената са тежом клиничком сликом на болничком лечењу. Просечна старост инфицираних је 66 година, на болничком лечењу су особе старости 72 године.

среда, 31. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару