Читај ми!

Путно осигурање може бити и од РФЗО, разлика није само у цени

На пут у иностранство не треба кретати без путног осигурања, а туристичке агенције нуде три полисе – индивидуалну, породичну и групну. И Републички фонд за здравствено осигурање нуди путне полисе, које коштају од 780 до 1.700 динара.

Убод пчеле или крпеља, контакт са медузом или отровном рибом, само су неке од ситуација које могу да загорчају боравак на мору и да захтевају хитан одлазак лекару.

Ко је, уз аранжман, уплатио и здравствено путно осигурање, бар неће размишљати о томе колико ће морати да плати медицинску услугу.

Туристичке агенције нуде три полисе – индивидуалну, породичну или групну и ову последњу, грађани најчешће купују. Не без разлога.

"У том случају имају асистенцију нашег водича, односно представника на дестинацији. Ако путнику нешто затреба, водич или представник агенције активира полису и асистира у том случају. Примера ради, за аранжман у Грчкој за неких 10 ноћења оквирна цена је 16 евра по особи", истиче Драгана Спасовић из туристичке агенције “Вива“.

Грађани путну полису, као и аранжман, све чешће купују онлајн.

У "Дунав осигурању" кажу да су у првих шест месеци са грађанима закључили 5.000 полиса путног здравственог осигурања више него у истом периоду прошле године.

Важно је да се полиса закључи пре почетка путовања и да се обавезно понесе на пут. Уколико се догоди нешто непредвиђено, потребно је да се позове њихов контакт центар који ради нон-стоп.

"Ту ће добити сву помоћ у вези са организацијом здравствене услуге, дакле биће упућени у здравствену установу која је потребна, добиће медицинску услугу која је неопходна, хитну интервенцију ако је потребна, амбулантно или болничко лечење, набавку лекова, превоз до здравствене установе ако је потребно, одређену правну заштиту и путну асистенцију", наводи Наташа Новчић из "Дунав осигурања".

Осигурање нуди и РФЗО, али у виду рефундације

И Републички фонд за здравствено осигурање нуди путне полисе, које коштају од 780 динара до 1.700 динара.

"Ми радимо по принципу рефундације. Ако се деси хитан случај, осигураник може у било коју здравствену установу да оде, било приватну или државну, услуга се тамо плаћа, осигураник добија оригинал рачуне и медицинску документацију и на основу тога, када се врати, од нас рефундира та средства", објашњава Андреа Вулетић из РФЗО.

Колико кошта путно осигурање за 10 дана одмора

Све је више грађана који пажљиво планирају боравак у иностранству. Колико ће платити полису, зависи од врсте, дестинације на коју иду, али и од тога колико година имају.

За 10 дана боравка у некој од земаља Европске уније полиса може да кошта од 800 до 2.000 динара, а осигуравајуће куће подмирују трошкове здравствених услуга од 10.000 до 35.000 евра.

Трошкове до 50 евра грађани ће морати да плате сами, али ако донесу рачун и медицинску документацију, тај новац ће им осигуравајућа кућа исплатити када се врате кући.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару