Читај ми!

Одлуком министарства у Приштини на КиМ нема ниједног српског нотара, чак ни на северу

Група српских невладиних организација на КиМ изразила је протест и озбиљну забринутост због одлуке министарке правде у Приштини Аљбуљене Хаџиу о именовању нотара, која међу 100 именованих нотара није укључила ниједног нотара из редова српске заједнице, истовремено позивајући међународну заједницу да реагује.

Српске невладине организације саопштиле су да на КиМ тренутно има десеторо српских правника који су положили нотарски испит, док су њих петорица конкурисала за места нотара у више општина на КиМ.

"Крајње је забрињавајуће да нико од њих није именован на место нотара ни у једној општини", наводи се у реакцији српских НВО.

За њих је посебно забрињавајућа чињеница да није именован кандидат из српске заједнице који је конкурисао за позиције у двема општинама на северу КиМ, иако испуњава све услове и има завидно правничко искуство.

“Такође, необјашњиво је да поред неколико кандидата из српске заједнице који имају богато правничко искуство, на место нотара у Грачаници, која је општина са српском већином, није именован нико од њих него кандидат из албанске заједнице. Слична је ситуација и у другим општинама које су обухваћене конкурсом”, указује се у реаговању.

Група НВО истиче да ни у једном тренутку не оспорава квалификације кандидата из албанске заједнице, већ да указују на последице које могу настати искључењем кандидата из српске заједнице у наведеној одлуци и лошу поруку која она шаље српској заједници на Косову.

Нови проблеми у осигурању права

Истичу и да ће та одлука довести до нових проблема у смислу осигурања права припадника невећинских заједница на КиМ.

"Из личног искуства знамо да нотари Албанци пружају услуге на албанском језику чак и у случајевима када су странке искључиво Срби", наводе српске НВО.

Додају да они то чине иако се по закону о нотарима таквом праксом ограничава право Срба да услуге добијају на српском језику, који је по тзв. Уставу Косова службени језик.

Такође, указују из групе НВО, наведена одлука се, нажалост, може тумачити као порука да Срби и припадници другх невећинских заједница нису добродошли у институцијама и слободним професијама на КиМ, па чак ни у они који су у постојећим околностима, исказали жељу да кроз исте пружају услуге свим заједницама на КиМ.

Позив да се реагује на овај потез Приштине

Из српских НВО позивају министарку правде да размотри захтев за ревидирање одлуке о именовању нотара у општинама са српском већином, а такође, позивају све међународне мисије и дипломатска представништва на Косову, као и организације цивилног друштва из већинске, албанске заједнице на Косову, да реагују у циљу спречавања даље ескалације тензија и раста неповерења невећинских заједница према косовским институцијама и влади у Приштини.

Очекују од свих актера да поступају у доброј вери и докажу прокламовану посвећеност стварању и одржању мултиетничког друштва на Косову.

Потписници реаговања су Центар за заступање демократске културе АЦДЦ, Нова друштвена иницијатива НСИ, НВО Актив, Комуникације за развој друштва ЦСД, Институт за територијални економски развој – ИнТЕР, Омладинска Партешка Активност – ОПА, Удружење пословних жена "Авенија" И НВО Санта Мариа.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару