Читај ми!

Бранкица Јанковић: Ауторска права заштићенија на интернету од људског тела

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да је Егзит био добро место за подсећање на кампању "Твоје тело је твоје и на нету и у стварном свету“. Сведочимо колико су ауторска права више заштићена на интернету него наше тело и колико смо изложени насиљу у дигиталној сфери, рекла је Јанковићева и истакла да треба дефинисати ново кривично дело о осветничкој порнографији. Упозорава да су права радника на првом месту и да посао треба ускладити у односу на екстремне температуре.

Многи и даље објављају фотографије своје деце на друштвеним мрежама, без обзира на сталне апеле да на тај начин своју децу могу да доведу у опасност да буду злоупотребљена и изложена дигиталном насиљу.

Повереница Бранкица Јанковић рекла је за РТС да се и наш живот значајно померио у дигитални простор јер се тамо и купује и тамо су људи у контакту са другим људима. Међутим, каже да су и различити облици насиља који се јављају, међу којима је и такозвана осветничка порнографија мада је то много шири феномен и шири проблем јер се односи управо на злоупотребу снимака и дељење снимака полно експлицитног садржаја.

"Ми смо иницијативу поновили и новом сазиву Владе о неопходности дефинисања новог кривичног дела не само да то буде осветничка порнографија јер не значи нужно да је то била истина, то може бити и лажна објава, лажни снимак. Јавност није ни довољно свесна до које мере је ово присутно, колико је тај дигитални свет опасан и колико се то насиље не третира довољно озбиљно, а његове посладице могу бити много погубније много штетније по било ког човека посебно дете“, објаснила је Јанковићева.

Напоменула је да, уз све изазове и немогућности потпуне контроле морамо тежити ка сигурном дигиталном свету и навела да и у региону, у Хрватској рецимо, има добрих примера како је дефинисана безбедност на интернету и додала да је направљен правилник насиља како би постојало боље појмовно разумевање међу генерацијама.

Рад на отвореном по врућинама

Говорећи о раду на отвореном по врућинама, Јанковићева је рекла да су безбедност и здравље на раду, достојанствени рад и равноправни третман и забрана дискриминације - основна људска права.

"Мислим да не би нико смео имати дилему да ли запослени имају право на тај безбедан и здрав рад. Пуна подршка инспекцији рада да контролише, да буде у томе одговорна, да буде контрола континуирана, истрајна и да се адекватно сви санкционишу. Без било ког селективног приступа, јер селективна правда није правда“, каже повереница.

Према њеним речима, дошло је време и тек долази да ће послодавци схватити да не могу тек тако људе третирати као број, јер је заиста то недопустиво и забрањено законом.

"Сва људска бића се рађају слободна и једнака у достојанству и правима, а тај принцип често заборављамо. Чему профит, напредак, економски напредак, чему пораст економске снаге и брутодруштвеног производа, ако није на добробит људи, и ако људи не осећају добробит тога“, рекла је Јанковићева.

Истакла је да нема никакву дилему да се рад мора прилагодити временским условима и да се на екстремним температурама не може обављати рад на отвореном, у крајњем случају то је забрањено.

"Наши закони су у потпуности, у складу са међународним стандардима, али сада их треба поштовати. Треба поштовати и законе. Они који не поштују треба да буду санционисани“, поручила је Јанковићева.

Ипак, напомиње да не можете да генерализујете све делатности, каже да треба да се организује раду у времену када је могуће радити.

Једнака права за све жене на породиљском

Када је реч о Измена закона о финанцијској подршти породицама са децом ту је постигнут одређени напредак. Јанковићева каже да је у значајној мери унапређен положај пре свега жена предузетница, жена са села које нису имале равноправан третман, а сада се шаље управо иницијатива за потпуно изједначавање жена.

"Жене предузетнице су имале краће одсуство за годину дана у случају рођења трећег детета и следећег, немогућеност коришћења одсуства ради неге детета од стране њихових брачних партнера. Дакле, њихови мужави нису могли да узму боловање за негу детета, сада то могу, али када се ради о накнадама, још увек није то регулисано. Нема никаквог оправдања, објективног, да се прави било каква разлика у положају жена поводом истог животног догађаја, а то је рођење детета и ту свака жена треба да има потпуно једнака права и да се осјећа сигурно“, истакла је Јанковићева.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару