Читај ми!

Беснило, салмонела, афричка куга – како животињски вируси коче извоз меса

Почела је нова кампања вакцинације против беснила из авиона. Покривена је цела територија Србије, осим насељених места и водотокова. Такозвани "мамак" у коме се вакцина налази није штетан по људско здравље, али га не треба дирати. Кампању за сузбијање болести код лисица које су главни преносиоци болести финансира Европска Унија од 2010. године, а од 2018. у Србији није забележен ни један случај заразе.

Животиње не знају за државне границе па се вируси лако преносе посебно у пограничним зонама. Зато је сузбијање болести које штете и људима и привреди ставка око које владе углавном нађу заједнички језик и стратегију. 

Осим на сузбијању беснила, Управа за ветерину Министартсва пољопривреде сарађује са Делегацијом Европске уније и на пројекту који би требало да допринесе коначном стављању Србије на листу земаља које могу у ЕУ да извозе пилеће месо и јаја.

Тренутно, у томе нас коче не само стандарди, већ и однос према сузбијању салмонеле. Иако имамо много великих живинарских фарми које могу да одговоре на захтевне стандарде ЕУ, чини се да највећи број произвођача није баш расположен за правила попут оних која забрањују лечење живине антибиотицима непосредно пре контроле на болест.

"Морамо да имамо боље планове контроле произвођача живине, али и произвођачи живине морају да преузму одговорност за контролу болести, пре свега салмонеле. Ту морамо да будемо стриктни и без компромиса јер то није важно само за тржиште Европе већ и за наше тржиште. Ми смо донели пропис који можда делује ригидно, али смо испунили стриктан захтев од ЕУ. Произвођачи морају да воде рачуна о биосигурносним мерама и да пријављују симптоме болести. Програми надзора морају да се ажурирају са европским политикама будући да је и птичји грип врло актуелан", рекла је за РТС Тамара Бошковић из Управе за ветерину.

Андреј Папић из Делегације Европске уније додаје да ће пројекат унапређења капацитета у живинарству трајати до краја године.

"Прописи Европске уније о службеним контролама и надзору ризичних животињских болести су доста комплексни јер се ради о осетљивим намирницама. Сматрамо да ће Србија после овог пројекта бити у доста бољој позицији да буде стављена на листу земаља из којих може да се извози у ЕУ", рекао је Папић.

Европска унија и Србија сарађују и на сузбијању афричке куге свиња. Та болест и даље је активна у Европи од балтичких земаља до Медитерана. У Србији је тренутно има само у Колубарском округу.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару