Глишић: Држава ће помоћи грађанима чија је имовина уништена у непогодама

Процена штете настале у елементарним непогодама које су погодиле више општина у Србији биће позната током јула, када ће се знати и колика средства ће држава определити за помоћ оштећеним грађанима, рекао је за РТС министар Дарко Глишић. Министар је поново апеловао на грађане да размишљају о осигурању имовине и усева, како из године у годину не би стрепели за своју имовину.

Министар Глишић је рекао да су претходних дана он и његови сарадници били на терену и обилазили подручја погођена непогодама.

"Сва лица која су претрпела штету треба да се јаве својим локалним самоуправама, штабовима за ванредне ситуације и да штабови заједно са општином формирају комисије које ће да изађу на лице места и заједно са грађанима утврде штету и да записнике пошаљу надлежном министарству. Када се записници верификују, они се шаљу назад локалним самоуправама која издаје решење које се упућује Влади Србије на основу којег се исплаћује државна помоћ. Овде се не ради ни о каквој надокнади штете јер нико није начинио штету, већ је реч о ћуди природе односно елементарној непогоди", објаснио је за РТС министар за јавна улагања.

Којом брзином ће се решења издавати, зависи од подручја које је непогода захватила, рекао је министар Глишић, наводећи пример општине Голубац на чијем је подручју више од хиљаду објеката претрпело штету.

"Локалне самоуправе у сарадњи са својим штабовима треба да виде да отклоне штету, уколико она није драматично велика. Када говоримо о Голупцу, Осечини и Великом Градишту, то јесу општине које су заиста страдале и то је евидентно по свим подацима које смо добили. Међутим, тај циклон је захватио неке општине само у деловима где су страдала поједина села и ту локалне самоуправе треба интервентно да реагују и да им помогну да превазиђу проблеме, а држава упућује новчану помоћ на основу записника о штети које утврде комисије", рекао је министар Глишић.

Министар за јавна улагања је поновио апел грађанима да осигурају своју имовину. 

"Замолио бих грађане да убудуће размишљају о осигурање своје имовине усева и других добара како би имали миран сан и како би могли да наплате штету ако до ње дође", рекао је за РТС министар Дарко Глишић.

Талас елементарних непогода кренуо је 13. јуна у општинама дуж Дунава, а настављен је у Осечини и општинама на западу земље. Кроз штабове за ванредне ситуације дистрибуиран је грађевински материјал, а интервенисала је и војска како би помогла да се санирају путеви и прилази појединим местима.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару