Клуб самохраних мајки у Смедереву

Мајке из Смедерева које се саме старају о деци основале први клуб самохраних мајки. Подршку пружио и "Ју ес стил", а у плану им је оснивање агенције за спремање и допрему хране.

Самохране мајке у Србији најчешће наилазе на осуду друштва. Већина њих нема посао, живи од социјалне помоћи или су подстанари. Да би промениле слику о себи, показале да су пожртвоване, талентоване и да заслужују поштовање, самохране мајке из Смедерева удружиле су се и основале истоимени клуб.

У томе им је помогла компанија "Ју ес стил", а иницијативу је подржала и агенција за међународни развој "Ју ес ејд".

Мајке из Смедерева које се саме старају о деци, основале су пре три године, први такав клуб у Србији. Међу њима је и Светлана Николић, која има једну ћерку и већ 20 година сама брине о њој.

"Самохраност није занимање, није професија, самохраност треба осетити. Ово је нешто заиста лепо, конкретно, нешто што пружа усамљеним женама да се чују и да се спознају, да се друже и да делимо једно искуство, једно пожртвовање и трпљење онакве какве јесмо, дакле самохране мајке", изјавила је Светлана Николић.

Жеља и идеја им је да заједнички оснују агенцију за спремање и достављање хране. А први корак ка томе, који их је, како кажу, оснажио, јесте писање и објављивање кувара на енглеском језику "Укуси Србије".

Весна Емершић, социјални радник и координатор клуба "Самохране мајке" сматра да је добро што се мајке удружују, јер су самохрани родитељи обично невидљиви и једна од угрожених група.

"Да би постали видљиви и да би њихов глас могао да се чује, боље је да се удруже, јер што их је више, то су и оне саме јаче и њихов глас се даље чује", рекла је Емершић.

Окупљају се једном недељно, а подршку и друштво им праве и Американке, жене менаџера компаније "Ју ес стил". Оне су и покренуле целу иницијативу, са жељом да се свакодневни живот самохраних мајки обогати и унапреди.

"Покушавамо да пошаљемо поруку људима да у нашем друштву постоје разне категорије људи којима је помоћ потребна, да то често не мора да буде нека финансијска подршка, већ једно организовање, као што смо ми у овом случају урадили, то је једна грађанска иницијатива" рекао је Немања Бркић, директор за комуникације компаније "Ју ес стил".

Клуб је прилика да изађу из куће, друже се и постану важан део друштва у коме живе. Осим дружења и међусобне подршке, организују и разне акције, чиме, кажу, желе да скрену пажњу на тежак живот самохраних мајки.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи