Читај ми!

Оцене нису поклони – кад родитељи подижу тензије и дају пример насиља

Последњи дан ове школске године обележили су случајеви насиља родитеља над наставницама. Мајка ђака новобеоградске основне школе претила је наставници свог сина, вређала је и ударала, док су учитељицу школе са Врачара напали родитељи једне ученице, по повратку са рекреативне наставе. Психолог Биљана Лајовић поручује да оцена није нешто што наставник држи у џепу, па да треба да је поклони ђаку када родитељ то тражи. Указује и да родитељи треба да буду активни и долазе у школу целе године, а да по правилу то чине само родитељи деце која и немају посебних изазова у раду.

Психолог Биљана Лајовић је, коментаришући нападе на наставницу биологије ОШ "Јован Дучић" на Новом Београду и учитељицу ОШ "Свети Сава" са Врачара рекла да је понашање родитеља узрок и модел дечјег понашања.

На питање шта нам говори ситуација да родитељ себи да за право да нападне наставника, Лајовићева каже да говори о изгубљеном систему вредности.

"Ови догађаји имају више порука. Прво – то је понашање које је потпуно неприхватљиво. Ја сам очекивала и већу осуду јавности кад се све то издогађало. Друго, говори нам о томе да родитељи посљедњег дана долазе у школу, да траже већу оцену за своје дете. Па није то нешто што наставник држи у џепу, па сад треба да поклони или рођендански поклон. Цела година је претходила томе", указује Лајовићева.

Појашњава да постоји јасан механизам како се оцењује, а да сада видимо да се изгубило поверење у процедуре и у прописе и да "одрасли узимају закон у своје руке".

"И то ни мало није добро, али говори о томе где смо ми стигли и шта радимо са својим животима, а и са животима деце јер шаљемо екстремно лошу поруку деци", поручила је Лајовићева.

Родитељи и наставници су данас на супротним странама, а деца између.

"Није ми јасно због чега се не долази у школу другог септембра, трећег септембра, а долази се крајем јуна. Значи ви морате читаве године да долазите. Постоји нека анализа после тих родитељских састанака – у првом разреду родитељи уредно долазе, чак некада и оба родитеља, што је сјајно, долазе на крају четвртог разреда, на почетку петог и осмог. Ово између као да не постоји. Само одређена група родитеља долази и то по правилу оне деце са којима нема никаквих посебних изазова за рад", рекла је психолог Биљана Лајовић.

Померање мале матуре продужетак тензије

Полагање мале матуре одложено је са понедељка на уторак због Курбан-бајрама. Лајовићева сматра да то није добро за децу и да је требало много раније да се донесе одлука да ће мала матура бити у уторак.

"Мислим да је само продужена та тензија која се већ прави без толике потребе. Свакако да је матурски испит једна озбиљна ствар и да носи одређену тензију, али ако ви у једној ситуацији која треба да буде стабилна, структурисана, планирана и као таква она носи тензију уведете још један фактор, а то је померање – ви сте само повећали тензију. Можда ће неко рећи, 'о супер имам још један дан', али ја питам – шта може да се научи за један дан кад знамо како су направљена питања", каже Лајовићева.

Померање мале матуре може представљати проблем и за родитеље који су узели слободне дане како би били са децом.

"Ја бих волела да доносиоци одлука следеће године брижљиво анализирају календаре. Овај празник није од јуче, није од прекјуче, он постоји јако дуго. Он треба да се унесе у школски календар у августу, а неда се праве оваква изненађења", рекла је Лајовићева.

Савети за ђаке

Психолог Биљана Лајовић саветује родитеље да не доприносе дечјем страху и не изговарају реченице попут "јао, шта ћемо ако немаш довољно поена па се упишеш у жељену школу".

"Листа има 15 школа, па бар нека прве три буду оне које су за дете добар избор. Па ако не може у те три, у неку од школа ће се уписати, па ту постоји хоризонтална проходност, где могу да се помере из једне школе у другу. Значи има опција, ово није, како да кажем, крајња линија и више нема. Али кад се направи таква атмосфера, или сад, или никад, или ово, или ништа, готово је сигурно да ће резултат бити мање добар него што би био", рекла је Лајовићева.

Потребно је и да се одржава рутина, да деца довољно рано легну и да једу јер мозак без хране не може да ради.

"И ја увек волим да кажем и да замолим децу, немојте да изађете чим завршите истог момента. Враћајте се, имате два сата, немојте да изађете пре времена, искористите време које вам је дато. И још једна ствар која делује јако ситно, а то је да мора хемијском оловком да буде написано. Има деце која ураде добро и забораве од тензије, што је очекивано, и онда буду проблеми и невоље", рекла је Лајовићева.

Било би добро и да деца имају код себе чоколадицу и воду, као и да увече легну довољно рано, како би се и пробудили наспавани.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару