Читај ми!

Одређен притвор до 48 сати мајци због сумње да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Полиција је ухапсила жену којој се кривичном пријавом ставља на терет да је у Основној школи "Јован Дучић" на Новом Београду, незадовољна оценом која је закључена њеном сину, наставници упутила претње, вређала ју је, почупала за косу и задала јој више удараца у пределу стомака. МУП је саопштио да јој је одређен притвор до 48 сати.

Ухапшеној се кривичном пријавом ставља на терет да је 13. јуна у основној школи на Новом Београду, незадовољна оценом која је закључена њеном сину, упутила оштећеној наставници претње по живот и тело, вређала ју је, почупала за косу и задала јој више удараца у пределу тела наневши оштећеној лаке телесне повреде, наводи у саопштењу Тужилаштво.

Наставници су у КБЦ Земун констатоване вишеструке лаке телесне повреде, пише у саопштењу МУП-а.

Услед радњи окривљене оштећеној је, по сопственој изјави, повређено људско достојанство и осећа страх за своју безбедност, а уједно је предметни догађај изазвао и узнемиреност грађана, нарочито због чињенице да се догодио у основној школи, додаје у саопштењу.

Јавни тужилац ће 15. јуна саслушати окривљену о свим околностима догађаја.

"Свесни учесталости напада на просветне раднике, Треће основно јавно тужилаштво у Београду ће предлагати најстроже санкције и на тај начин утицати на безбедност свих грађана и очување образовних институција", закључује се у саопштењу.

МУП наводи да је осумњиченој одређено задржавање до 48 часова и она ће, уз кривичну пријаву, бити приведена надлежном тужилаштву.

РТС је покушао да ступи у контакт са директорком школе "Јован Дучић", али није одговорила на наш позив, нити на СМС поруку.

Скуп испред школе

Савет родитеља, у међувремену, позвао је све родитеље на скуп у 17 часова против насиља испред школе на Новом Београду.

Подршку наставници је пружио колектив Основне школе "Јован Дучић" као и друге основне школе у Београду и на Новом Београду.

Ученици су носили транспаренте са натписима "Са осмехом вас очекујемо 5/3" , "Разредна, брз опоравак, ваше 5/3" , "Мислимо цело време на вас" , "Разредна, пуно вас волимо и ценимо и желимо вам брз опоравак" , "Ваша доброта, племенитост и велико срце јачи су од сваког насиља".

Медији преносе да ово није једини случај напада који се догодио на просветне раднике током јучерашњег дана у Београду.

Синдикат радника у просвети сапштио је да је јуче нападнута и учитељица ОШ "Свети Сава" на Врачару, као и су је при изласку из аутобуса, по повратку са рекреативне наставе са Копаоника, физички и вербално напали родитељи девојчице.

Истакао је и да је полиција изашла на терен по позиву неког од присутних родитеља, те да је учитељица превезена у Ургентни центар, где су јој констатоване повреде главе и истегнуће врата.

Синдикат радника у посвети тражи од надлежних да реагују јер је, кажу, овакав начин понашања према просветним радницима недоспустив.

"Строже санкције за насиље над наставницима"

У изјави за РТС министарка просвете Славица Ђукић Дејановић је рекла да је разговарала са наставницом биологије из Основне школе “Јован Дучић“.

“Она је у плачу са мном разговарала. Све време разговора је била врло узбуђена. Мислим да су њене психолошке патње и осећање пољуљаног достајанства и не само ње, него читаве школе, њен бол и да је негде из тог сегмента са мном разговарала. Најмање је помињала физичку агресију коју је такође доживела”, рекла је Ђукић Дејановићева.

Министарка просвете најоштрије је осудила случајеве насиља који су се током јучерашњег дана догодили у две београдске школе.

“Апсолутно осуђујем рушење угледа образовног система, дигнитета и достојанства наставника. Морамо оштрије санкционисати овакве ситуације и више радити на превентиви“, рекла је министарка на конференцији за медије и изразила забринутост због ових догађаја.

Истакла је да одрасли треба да буду модели понашања и узор деци.

“Важно је да јавност зна да када је реч о оваквим случајевима, осим школе и Министарства просвете, поступа више надлежних институција. Најпре полиција, тужилаштво и центри за социјални рад, који имају механизме санкционисања у складу са законом“, навела је министарка.

Према информацијама којима Министарство просвете располаже, школе су поступиле у складу са прописима и одмах обавестила надлежне органе.

Министарка је нагласила да Министарство правде ради на изменама и допунама кривичног законика, како би насиље над упосленима у образовном систему било оштро санкционисано, као и да су се представници репрезентативних синдиката у просвети недавно сагласили са Нацртом текста Закона измена и допуна Кривичног законика који се односи на напад на лице запослено у образовној установи.

Како каже, Министарство просвете наставиће да спроводи постојеће механизме и унапређује компетенције запослених у школама за планирање и примену превентивних активности, када је реч свакој врсти насиља, истичући да у то морају бити укључени и родитељи.

Председница Скупштине Ана Брнабић, такође, најоштрије је осудила насиље над запосленима у просвети.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије