Читај ми!

Међународни дан борбе против дечјег рада - у свету више од 160 милиона експлоатисане деце

Данас је Међународни дан борбе против дечјег рада, 12. јун. Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог указује на нужност да деца, као најосетљивија друштвена група, буду заштићена од сваке врсте експлоатације, па тако и радне. Децу, жртве експлоатације, важно је идентификовати и рехабилитовати, што је у пракси тежак и сложен посао, а за то је неопходна емпатија целокупне друштвене заједнице као и врхунска обученост оних који су овлашћени да обаве тако осетљив задатак.

Према објављеним подацима, у свету има више од 160 милиона експлоатисане деце узраста млађег од 17 година, заправо деце која су радно експлоатисана јер су радила у околностима које за њих нису добре по питању физичког и менталног здравља.

Нажалост, деца која живе и одрастају у тешким материјалним и социјалним условима, лако постају жртве недозвољеног радног ангажовања, саопштило је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Могућности за тако нешто се увећавају уколико се сиромаштво и социјална искљученост деце и родитеља поклапају са припадношћу некој од друштвено осетљивих подгрупа, упозорава се.

Најугроженије су девојчице из најсиромашнијих породица, деца ромске националности (укључујући децу из подстандардних насеља), деца која живе на улици, деца с тешкоћама у развоју, деца у сукобу са законом и деца у руралним подручјима укључена у рад у пољопривреди.

Као и све друге појаве које угрожавају људска права, и злоупотреба дечијег рада је сложена и вишеслојна, како у погледу актера, тако и у погледу облика.

А положај деце у друштву мора бити неприкосновен у погледу поштовања и заштите њихових права и њихове безбедности у сваком смислу. Зато је неопходно посвећено, континуирано и синхронизовано деловање свих релевантних сегмената државног и цивилног сектора.

Превенција подразумева смањење сиромаштва и социјалне искључености деце из најосетљивијих група, оснаживање породице кроз универзални приступ социјалној заштити и подизање свести о значају образовања као и успостављање институционалних механизама заштите.

Међународни дан борбе против дечјег рада обележен је први пут 12. јуна 2002. године, у организацији Међународне организације рада, с циљем подизања свести и покретања акција у свету против дечјег рада и запошљавања деце, тражећи подршку појединих влада, цивилног друштва, као и медија у кампањи против сваког облика израбљивања деце.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару