Читај ми!

Грујичић: Велики број новооболелих од рака је последица НАТО бомбардовања

Иницијатива за утврђивање последица НАТО бомбардовања Србије представила је Декларацију о потребним мерама санације последица НАТО агресије на СР Југославију 1999. године. Тражи се покретање истраживачког пројекта о последицама бомбардовања на животну средину и здравље грађана.

Професор др Даница Грујичић, бивша министарка здравља, изјавила је да статистичка анализа броја случајева малигних болести за 20-годишњи период показује статистички значајан раст новообелелих од малигних болести сваке године, као и пораст смртности од малигних обољења упркос све савременијим терапијама које се примењују у Србији.

Грујичић је, поводом обележавања 25 година од усвајања Резолуције 1244 СБ УН, у оквиру Иницијативе за утврђивање последица НАТО бомбардовања Србије 1999. године, представила јавности Декларацију о потребним мерама санације последица НАТО агресије на СР Југославију. 

Истиче да то, у апсолутним бројевима, значи да је од 19.000 оболелих у 1999. години број порастао на око 30.000 у 2018. и већ 40.000 у 2021. години. 

"То су званични подаци регистра за рак који постоји на основу тога што су лекари и административци дужни да пријаве сваку болест. Значи, то није аутоматско бележење свих Ц диагноза што подразумева малигну болест.  Даље, статистичка анализа смртности малигних болести у Србији је такође показала статистички значајан пораст. У апсолутним бројевима, то је око 12.000 у 1999. години до већ 15.000 у 2018. и преко 20.000 у 2021. Значи, ствар се убрзава", нагласила је Грујучић.

Србија на првом месту смртности од малигхних болести у Европи

Каже да анализа смртности од малигних болести у Европи показује да је Србија на првом месту, а да никада оволико нових лекова није било.

"Никада нисмо имали оволики број машина за дијагностику и што је најважније, машина за радиотерапију. Значи, држава улаже у лечење, а нама смртност не опада. Ми то тумачујемо агресивношћу тумора. Такође, када анализирате смртност од малих болести у Европи, на првом месту је Србија, на другом се смењује Хрватска, Црна Гора и Мађарска", навела је Грујичић.

Она каже да је убеђена да је нуклеарно и хемијско загађење из 1999. разлог зашто прва места у тој негативној статистици заузимају баш земље региона.

Осим тога, како је рекла, примећен је велики пораст аутоимуних болести, и да је Србија једно време чак имала Републичку комисију за претерани замор.

"То су људи који имају симптоме различите врсте. Када тим људима урадите стандардне анализе, прегледате им тело, све је у реду, а заправо болују од аутоимуних болести у великом броју. За 2019. годину тај број је износио око 27.000, а да не говорим да их сад има бар дупло више, зато што се на те болести не мисли и потребно је урадити тачно одређене анализе. Можда у томе лежи кључ зашто ми имамо толико смртност и поред евидентно боље терапије", рекла је Грујичић.

Генетске аномалије

Професорка Грујичић наглшава и значај генетских болести.

"Морамо утврдити шта је са здравственим стањима војника, који су били изложени дејству муниције са осиромашеним уранијумом, али и оних делова наше земље који су претрпели тешко, тешко хемијско оштећење, као што су Панчево, Бор, Крагујевац и Нови Сад, јер то су четири града који су по истраживањима УНЕП-а били проглашени 1999. године за небезбедне по живот", поручила је Грујичић.

Додала је да је  јако важно утврдити какво је здравствено стање деце наших ветерана, који су били изложени том оружју, и с простог разлога што су одређени лекари који су пратили стање ветерана, посебно у америчкој војсци, покушавали да упозоре народ на велике генетске аномалије и болести које се јављају код потомака оних људи који су били изложени дејству осиромашеног уранијума.

"И на крају, стерилитет мушкараца и патолошке трудноће као последице нуклеарног и хемијског загађења, ту је тек потребна детаљна анализа, која је у овом тренутку без државе немогућа", поручила је Грујичић.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару