Читај ми!

Температуре током викенда опасне по здравље, Батут издао упозорење због топлотног таласа

Институт "Батут" издао упозорење због најављеног топлотног таласа у наредним данима – 9, 11. и 13. јуна температуре ваздуха широм Србије у категорији "опасних појава". Доктори упозоравају да ће високе температуре утицати на пацијенте са хроничним болестима.

Метеоролози за данас и наредне дана најављују претежно сунчано и топло време – између 31 и 35 степени Целзијусових.

Због тога из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" кажу да се у наредним данима прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха подводе под категорију "опасне појаве".

"И то 9. јуна на северу Србије и у Београду, 11. јуна у северној, централној и западној Србији, а 13. јуна у Београду", наводе у "Батуту".

Др Стефановић: Кључна ствар умереност 

У саопштењу "Батута" се истиче да, са аспекта здравља људи, по препорукама Светске здравствене организације (СЗО), топлотни талас је појава од најмање три узастопна дана када је максимална дневна температура ваздуха изнад дефинисане критичне вредности.

Др Ивана Стефановић из Градског завода за хитну медицинску у Београду саветује грађанима да избегавају најтоплији део дана за боравак напољу и да што чешће узимају течност и тако се рехидрирају.

"Кључни савет је умереност. Сви ми треба да водимо рачуна о свом здрављу, а наравно да ће тропски талас и високе температуре највише погодити пацијенте које већ имају неке хроничне болести, најчешће оне са кардиоваскуларним болестима", рекла је Стефановић. 

Мере личне заштите 

Из Института наводе да температуре подведене под категорију "опасних појава" подразумевају да грађани спроводе мере личне заштите. 

  • Одећа би требало да је направљена од лаганих летњих материјала светле боје, а чија структура допушта пропустљивост ваздуха и омогућава успешније одавање топлоте
  • Редовна рехидрација током целог дана, невезано за степен физичке активности или осећај жеђи. Уколико се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове (прање рубља, тепиха, завеса) требало би обављати у хладнијој половини дана (јутро, вече). Без преке потребе, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор за све време трајања повишене спољне температуре. Уколико је то неизбежно, обезбедити редовну рехидрацију у току боравка на топлом.
  • Посебну пажњу треба обратити на одржавање личне хигијене, затим на хигијенске услове у току прања воћа и поврћа као и на саму припрему хране, јер у условима када је организму неопходно беспрекорно функционисање система терморегулације, свака дехидрација, настала као последица алиментарне интоксикације праћене дијарејом, додатно би компликовало здравствено стање особе која је претрпела било које од наведених клиничких манифестација топлотног стреса.

Опасни временски услови праћени су израженим климатским појавама, које би могле да представљају ризик по здравље, могућност настанка топлотног стреса, нарочито код осетљивих популационих група (мала деца, труднице, стари, хронично оболели пацијенти).

субота, 29. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару