Преглед штампе (05. 03. 2010.)

Блиц: Србија да крене напред у односима са Косовом, Новости: Цртају нове покрајине?, Политика: Ничић подигао температуру у владајућој коалицији, Press: Избо друга, па покушао да се обеси, пишу београдске новине

Србија да крене напред у односима са Косовом

САД подржавају чланство Србије у ЕУ и сматрају да Србија може да одигра важну улогу у региону, али и да треба да нађе пут да крене напред у односима с Косовом, рекла је нова америчка амбасадорка у Београду Мери Ворлик у интервјуу за Блиц.

"Волели бисмо да Србија нађе пут да крене даље у односима с Косовом и да се фокусира на свакодневна питања, попут царине, судства, струје, како би поправила квалитет живота свих грађана Косова", рекла је Мери Ворлик.

Она је рекла да "САД снажно подржавају прикључење Србије ЕУ" и истакла да верује да "Србија може да одигра веома важну улогу у региону".

Она је рекла да САД желе да јачају односе са Србијом и да својим програмом помоћи подржавају реформе потребне за улазак Србије у ЕУ и друге међународне организације.

"Упркос разликама у мишљењу, САД имају нови правац у односима са Србијом и желе да их јачају. Наш веома обиман програм помоћи од 50 милиона долара годишње има за главни циљ подршку реформама које ће унапредити интеграцију Србије у ЕУ, као и у глобалне институције, попут Светске трговинске организације", рекла је Мери Ворлик.

На питање како види улогу Србије у региону, америчка амбасадорка је одговорила да је улога Србије важна и нагласила значај регионалне сарадње у постизању заједничких циљева.

"Сматрамо да је у интересу Србије, као и других земаља у региону, да се узајамно подржавају како би постигле заједнички циљ прикључења ЕУ и евроатлантским организацијама", рекла је америчка амбасадорка у Србији.

Она је рекла и да ће један од њених приоритета бити завршетак истраге о паљењу америчке амбасаде у фебруару 2008. године.

"За нас је то веома важно питање. И ми у Београду и моје колеге у Вашингтону охрабрујемо Владу Србије да заврши истрагу о нападу и да се починиоци приведу правди. Истакла сам то на многим састанцима са званичницима и добила уверавања да настављају да раде на томе. То питање ће бити приоритет за мене", рекла је Мери Ворлик.

Цртају нове покрајине?

Након статистичке поделе Србије, крајем месеца почеће и "цртање" граница будућих административних региона, сазнају "Новости". Експертска група владиног Националног савета за децентрализацију, на чијем челу је Ненад Чанак, завршила је "структуру националне стратегије децентрализације", по којој ће се "тражити" модел за суштинску, функционалну поделу Србије.

Како је за наш лист потврдио Александар Попов, координатор стручне радне групе, у којој су махом универзитетски професори и представници невладиног сектора, структура ће бити представљена Савету за децентрализацију на састанку 17. марта:

- Уколико Савет верификује структуру стратегије, крећемо у тражење конкретних решења - да ли ће Србија бити издељена на регионе или покрајине, колико ће их бити, колике ће бити њихове надлежности и каква ће бити организација власти. Сигурно је једно: имаће границе, седиште, буџете...

Различита виђења о коначном моделу децентрализације имају и у самом Савету, чији су чланови, између осталих, министри Динкић, Марковић, Ђелић и Чиплић, Бојан Пајтић, посланици и градоначелници...

Министар за људска права Светозар Чиплић слаже се да Србија мора да доврши државну структуру, јер су све земље у Европи премрежене тзв. другим нивоом децентрализације - аутономним покрајинама.

- Устав је то дозволио, али, нажалост, неки то двојако тумаче - да покрајина може, а и не мора да буде - сматра Чиплић.

Бошко Ристић, народни посланик и члан Савета, предлаже увођења средњег нивоа власти, поред општинског и републичког.

- Хоће ли то бити региони или покрајине зависиће од политичког договора, али свакако морају да имају неку врсту самоуправности, извршне органе, границе, седиште, буџете - чули смо од Ристића.

Градоначелник Параћина Саша Пауновић, који је, такође, члан Савета, ближи је идеји да се, уместо кројења нових региона или покрајина, изврши "децентрализација државних функција":

- Постојећим општинама просто треба са републике пребацити низ овлашћења, од инспекцијских до финансијских послова - каже нам Пауновић.

Према проценама Александра Попова, нацрт националне стратегије децентрализације могао би да буде готов најраније у другој половини године, а пре уласка у скупштинску процедуру, треба да га одобре Савет и Влада.

Ничић подигао температуру у владајућој коалицији

Оптужбе градоначелника Зајечара Бошка Ничића на рачун заменика председника Демократске странке Душана Петровића да је, наводно, на два-три дана стопирао помоћ Владе Србије поплављеном подручју неће уздрмати коалицију на републичком нивоу. То за „Политику" кажу портпарол ДС-а Јелена Триван и потпредседница Г17 плус Сузана Грубјешић, чија странка је у Унији странака региона са Ничићевим покретом Живим за Крајину, а заједно ће наступити на предстојећим изборима у Неготину.

ДС је прекјуче оштро реаговао поводом Ничићевих „паушалних оцена" за које је он сам рекао да нема никакве доказе и да би их тешко доказао на суду, а Јелена Триван каже да дубоко верује да је „наступ Ничића нешто иза чега не стоје чак ни чланови његове странке, а камоли неко ко је с њим био партнер или је у овом тренутку партнер". „Чак и за српску политичку сцену, где свашта може да се чује и где се свашта дешава, његова изјава је била монструозна и скандалозна. И дубоко верујем да ће се они који у овом тренутку сарађују с њим оградити било у разговорима с њим, било јавно", каже портпарол ДС-а.

Она истиче да се овај случај неће одразити на коалицију на републичком нивоу, а на питање да ли ће можда у догледно време бити уприличен разговор између представника ДС-а и Г17 плус о томе, одговара: „Имамо најнормалнију комуникацију и зато дубоко верујем да то није питање коалиције него питање једног неодговорног политичара и његовог очајничког покушаја пред изборе у Неготину".

Избо друга, па покушао да се обеси

Саша Живковић (33) из књажевачког села Минићево ножем је избо свог друга Слободана Ђорђевића (33), а затим је покушао да се обеси о греду на штали! И Саша и Слободан пребачени су у болницу и сада се налазе ван животне опасности.

Драма се одиграла у среду у аутомеханичарској радњи Слободана Ђорђевића у Минићеву.

- После краће свађе, Саша је ножем два пута избо Слободана у стомак и побегао. Рањеног Слободана први је пронашао комшија који је дошао код њега у радњу по неки део за трактор. Он је видео Слободана како лежи у локви крви. Одмах је звао полицију и Хитну помоћ. Слободан је најпре превезен у књажевачки Здравствени центар, а онда на хируршку клинику у Нишу. Он се налази ван животне опасности - каже за Преш извор близак истрази.

У међувремену, Саша Живковић је отишао кући, узео конопац и обесио се о греду на штали. Дејан Живковић, Сашин брат од стрица који живи у комшилуку, међу првима је притекао Саши у помоћ.

- Чуо сам Сашиног оца како запомаже. Када сам излетео напоље, имао сам шта да видим. Стриц је придржавао Сашу, који се висио на греди! Убрзо су нам и комшије притекле у помоћ. Када смо га скинули са омче, Саша је био у бесвесном стању. Када је дошао себи испитала га је полиција, а онда га пребацила у Специјалну неуропсихијатријску болницу у Топоницу код Ниша - прича Дејан, и додаје:

- Не знам зашто је Саша напао друга, па покушао да се убије. Пре неколико дана постао је отац по други пут и очекивао је своју супругу да се врати из болнице са сином.

Сашин отац Славко каже да је угледао стравичан призор у дворишту.

- Видео сам сина како виси на греди. Брзо сам дотрчао и испод његових ногу подметнуо рамена. Почео сам да дозивам помоћ. Дотрчали су његова браћа од стрица и комшије. Тек када су стигли лекари чуо сам да је избо друга ножем. Није ми јасно што је то учинио. Са Слободаном је био добар друг још пре војске, заједно су радили. Они су вршњаци, никада се нису свађали, нити је мој син икада носио нож - каже Славко Живковић.

Мештани кажу да Слободан Ђорђевић није проблематичан и да је многима у селу помогао.

- Слободану је пре годину дана преминула супруга. Он се годинама познавао са Сашом Живковићем. У селу се прича да је можда до трагедије дошло због дуга у вези са жетвом - причају мештани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи