Зилкић: Нико нема право на мржњу

Реис ул улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић изјавио да жели уједињење муслиманских верника у једну исламску заједницу и да ће то за њега бити највећи изазов.

Гостујући у емисији "Око" на РТС-у, реис ул улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић изјавио је да жели уједињење муслиманских верника у једну исламску заједницу и да ће то за њега бити највећи изазов са којим ће се суочити у свом петогодишњем мандату, после реизбора на ту функцију почетком фебруара.

Зилкић је изразио наду да ће "уз Божју и помоћ верника, тај циљ остварити".

Врховни поглавар је муслиманским верницима "екстремнијим и ригиднијим" поручио да нико нема право да носи мржњу, нити да се доказује као патриота у националном смислу или, ако је верник, у верском, јер то није у духу ислама.

"Ако неко мисли да се одржава у јавном животу само тако што ће ширити мржњу и поделе, он чини штету исламу, вернцима и друштву у коме живи", рекао је реис ул улема муслимана који живе у Србији.

Он је муслиманима у Санџаку поручио да покажу више стрпљења уз уверење да ће Исламска заједница Србије постати чврста и јединствена.

Зилкић је рекао да жели да се муслимани у Санџаку где, иначе, постоје поделе, "истински загрле" и да се "као браћа воле у националом и верском смислу".

Од октобра 2007. године у Србији делују две опције исламске заједнице - Исламска заједница Србије на чијем челу је Зилкић и мешихат Исламске заједнице у Србији којим руководи главни муфтија Муамер Зукорлић.

Две опције се међусобно не признају, а њихови сукоби су чести. Многобројни покушаји помирења две опције, посебно уз помоћ Турске, нису уродиле плодом.

Коректни односи са државом

Зилкић је рекао да Исламска заједница Србије има коректне односе са државом и осталим црквама и верским заједницама.

Он очекује да ће се држава у скорије време одредити према двема, како је рекао, структурама исламске заједнице и отклонити раније начињену грешку.

"Држава је направила пропуст и уписала у регистар обе исламске заједнице. Сада очекујемо да држава, односно ресорно министарство ту грешку отклони, тако што ће рећи која је то исламска заједница којој припада континуитет", рекао је Зилкић и додао да очекује да ће то питање бити решено на обострано задовољство.

Он сматра да ту не би требало да буде проблема, јер, како је рекао, Исламска заједница Србије се никада није одрицала тог континуитета који тече од 1868. године, док се, како је додао, друга страна њега одриче и отворено каже да припада Исламској заједници Босне и Херцеговине.

Као други изазов он је навео реконструкцију образовног система за који сматра да је лош, наслеђен и производи хиперпродукцију једнострано образованих људи.

"Хоћемо да имамо свестрано образованог човека који је примерен овом времену и оном које долази и који ће моћи да одговори свим изазовима тог времена", рекао је Зилкић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи