Читај ми!

Пожар на депонији "Дубоко" прва тема Републичког штаба за ванредне ситуације

Седницa Републичког штаба за ванредне ситуације отворена је темом пожара на депонији "Дубоко". Првим редовним заседањем је председавао министар унутрашњих послова и командант Републичког штаба за ванредне ситуације Ивица Дачић. Поред ситуације на депонији код Ужица говорило се и о спремности одговора на ванредне ситуације.

Одржана је прва редовна седница Републичког штаба за ванредне ситуације. Председавао је министар унутрашњих послова и командант Републичког штаба за ванредне ситуације Ивица Дачић. 

Министар Дачић је у Палати Србија истакао да је превасходни циљ седнице сагледати информације о актуелној ситуацији и активностима санирања пожара на Регионалној депонији "Дубоко" код Ужица.

Потпредседник Владе је у уводом делу седнице говорио и о темама спремности субјеката и снага система за смањење ризика од катастрофа, припрему и реаговање у наредном периоду.

Дачић је навео и тему стања водних објеката за заштиту од поплава и уређење водотокова, као и информације о увођењу система раног упозоравања и обавештавања јавности у случају надолазеће или непосредне опасности.

Регионално предузеће за управљање отпадом "Дубоко"

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је истакла да је регионално предузеће за управљање отпадом формирано 2005, а почело је са радом 2011. године, наводи се у саопштењу.

Наводи се да је држава због неопходности стабилизације, проширења и модернизације депоније обезбедила средства из кредитне линије европских партнера.

"Министарство које водим расписало је 10. маја међународни тендер за одабир извођача за радове на санацији и модернизацији депоније. Радиће се пројектовање, стабилизација косине, проширење депоније, третман биогаса и изградња система за третман процедних вода", навела је потпредседница Владе Вујовућ.

Министарка каже да је "Дубоко" је изузетно комплексан пројекат, јер део депоније и даље мора да прихвата отпад и када почну радови на санацији.

"По завршетку радова 2027. године, "Дубоко" ће бити модеран центар где ће се отпад третирати по савременим стандардима. Век депоније ће бити продужен за наредних 20 година, а задовољиће потребе око 320.000 становника из девет локалних самоуправа", рекла је Вујовић.

Прецизира да ће ка центру гравитирати Ужице, Пожега, Ариље, Чачак, Бајина Башта, Лучани, Косјерић, Ивањица и Чајетина.

Значај прве седнице штаба 

Начелник Републичког штаба за ванредне ситуације и в.д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић указао је на значај ове прве Редовне седнице како би се сви из система заштите и спасавања благовремено упознали и спровели превентивне активности ради ублажавања последица изазваних, како пожарима на отвореном простору, тако и потенцијалним екстремним временским појавама.

Чаушић истиче да МУП поседује значајне капацитете и да је Сектор за ванредне ситуације као служба опремљена и обучена да пружи адекватан одговор на све ванредне догађаје.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару