СПЦ не верује полицији Косова

Привремени администратор Епархије рашко-призренске владика Атанасије рекао да СПЦ још нема поверења у полицију Косова. Свако повлачење војника Кфора који чувају српске манастире имало би негативне последице по српску заједницу, саопштено из СПЦ.

Српска православна црква још нема поверења у Полицију Косова, рекао је привремени администратор Епархије рашко-призренске владика Атанасије и додао је да би свако повлачење војника Кфора који чувају српске манастире имало негативне последице по српску заједницу, објавила је СПЦ.

Како се наводи на сајту Цркве, владика Атанасије је 2. марта у манастиру Грачаница одвојено разговарао са шефом УНМИК-а Ламбертом Занијером и командантом Кфора генералом Маркусом Бентлером. Разговорима је присуствовао и владика липљански Теодосије.

Занијер је изразио наду да ће сарадња УНМИК-а и СПЦ и надаље бити успешна, каква је била и "поводом обнове светиња разрушених у марту 2004. године".

Будући да мандат Комисије за обнову, у којој УНМИК заступа косовске институције, истиче крајем године, Занијер је изразио спремност да помогне у проналажењу модела за наставак обнове цркава уништених и пре марта 2004. године, а који би био прихватљив за све стране.

Додаје се да је генерал Бентлер нагласио да Кфор остаје посвећен заштити манастира СПЦ на Косову, додавши да та формација "неће остати на Косову заувек", те да је због тога потребно полако припремати терен за укључивање друге врсте заштите манастира.

Епископи СПЦ су му на то одговорили да још не постоји поверење Цркве у полицију Косова због "лоших искустава из блиске прошлости".

Ситуација на Косову још увек нестабилна

"Ситуација у целом региону, али посебно на Косову је још нестабилна", навео је епископ Атанасије.

Закључено је да сви потези везани за сигурност манастира морају бити координисани између Кфора и СПЦ и да, како је рекао Бентлер, "не сме и неће бити изненађења" или журбе у тој области.

Владика Атанасије је навео да је његова служба као администратора "само привремена и да се његов мандат не може протезати на таква питања, те да и зато журба никако није добра".

Кфор се интересовао и за устоличење патријарха српског Иринеја у Пећи како би додатно обезбедио ту манифестацију.

Владике су навеле да је свечаност одложена за јесен, како би се извршиле све потребне припреме и званицама дала могућност да припреме долазак.

Епископи су навели да ће тај догађај пре свега имати црквени карактер, како би "послужио мирном суживоту свих који живе на Косову. Генерал Бентлер је у томе обећао пуну подршку Кфора СПЦ-у.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи