Читај ми!

Све чешће крађе ретких биљака из Ботаничке баште – знају ли они који краду њихову праву вредност

Запослени у Ботаничкој башти све чешће пријављују крађе ретких и заштићених биљака. Преко ноћи нестају и саднице са јавних површина. Знају ли они који их краду њихову праву вредност?

Уместо да у биљкама у Ботаничкој башти само уживају, поједине фотографишу, у последње време све чешће се дешава да их посетиоци понесу кући. Највише се краду мали кактуси, али и пелцери других биљака.

"Скоро смо имали један случај да је нека бакица шетала стаклеником и шта год јој се свидело, она је мало чупнула и ставила у торбу. Чувари су то приметили и на фин начин јој скренули пажњу. Она је прво негирала, али се испоставио да је њена торба била пуна 'пелцера', како она то каже и наравно, она је то вратила“, прича др Пеђа Јанаћковић, професор на Биолошком факултету.

У неким ситуацијама се ради о врло дрским крађама које спроводе чак и малолетне особе, наводи Томица Мишљеновић из Ботаничке баште "Јевремовац".

"Врло често се дешава да људи желе сувенир из Ботаничке баште или им се одређена врста допадне, па желе да имају у својој колекцији. Такве крађе нама чине изузетно велике штете“, каже Мишљеновић.

Како би их заштитили од крађе, неке биљке држе у тераријуму, на пример, месождерке, које су посетиоцима најатрактивније. Испред појединих нису написана имена, а неке саде на неприступачним местима. Посетиоци најчешће нису свесни шта краду.

"Пре неколико дана смо имали крађу чак из једне истраживачке колекције у делу баште који је затворен за посетиоце, где се спроводе експерименти у циљу заштите ретких и угрожених врста“, напомиње Мишљеновић.

Из Градског зеленила кажу да и они имају штете од крађе. Грађани најчешће са зелених површина узимају сезонско цвеће и живу ограду. Тако је прошле године оштећено или украдено 1.000 садница и шездесетак стабала.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара