Прекршајне пријаве против јавних предузећа

Против јавних предузећа која нису испоштовала законске обавезе, Управа за јавне набавке поднеће прекршајне пријаве, каже за РТС директор те управе Предраг Јовановић.

Председници државне ревизорске институције, Управа за јавне набавке и повереник за информације од јавног значаја, потписали су Меморандум о сарадњи, у циљу појачања контроле трошења јавних средстава.

Управа за јавне набавке доставила је Државној ревизорској институцији 56 извештаја о неправилностима у јавним набавкама у 2009. години, спроведених по хитном поступку, а чија је вредност милијарду динара.

Директор управе Предраг Јовановић за РТС каже да ће поднети кривичне пријаве против јавних предузећа која нису поднела извештаје на време.

Иако би требало да свака три месеца наручиоци подносе извештаје, ту законску обавезу не поштују сва јавна предузећа.

У Управи за јавне набавке уочили да нека предузећа, као што су Јавно предузеће "Стамбено - Стари град", Јавно предузеће "За урбанизам Бачке Тополе", "Агенција за пословни простор града Београда", неуредно извршавају своје законске обавезе, рекао је Јовановић.

У свим фазама јавне набавке могуће су злоупотребе, рекао је Јовановић.

Међутим, злоупотребе су најчешће у фази планирања у анексирању уговора, односно при мењању услова из уговора, рекао је директор управе за јавне набавке.

Злоупотребе су честе и када је реч о подизању цена или мењању квалитета, када се склопи договор за једну вредност која се исплати, а испоручи се само половина робе. То значи да разлика, очигледно, заврши негде, у нечијим џеповима, рекао је Јовановић.

Без капацитета и подршке

Од 4 милијарде евра, колико се процењује да вреде јавне набавке годишње у Србији, једна четвртина, дакле милијарда, иде кроз преговарачке поступке које је најтеже контролисати.

"Једна четвртина се одвија у преговарачком поступку који подразумева да нема јавног објављивања и да је конкуренција врло ограничена, што значи да се једна милијарда троши на тај начин. Наш фокус ће, наравно, бити прво контрола појачања тих поступака, где су могућности и ризици од појаве корупције највећи", рекао је Јовановић.

Јовановић каже да у Управи за јавне набавке немају довољно капацитета, ни подршке "да развијемо капацитете да бисмо у потребном обиму контролисали ову огромну област, и велики број уговора који се у преговарачком поступку закључује".

"Неопходна нам је значајнија подршка у том смислу. Иначе, искуство других земаља показује да је то једно од најисплативијих улагања у државу - контрола у области јавних набавки - где се на један уложени динар он враћа десетоструко, у форми спречавања пренадуваних нелегалних уговора и превенцији фактички да дође до штетних уговора", рекао је Јовановић.

Управа може да покрене поступак заштите јавног интереса, а то се ради, рецимо, када постоји намера да наручилац закључи уговор са тачно одређеним понуђачем и да тврди да само он у Србији може да му испоручи, рецимо, неку робу и да нико други то не може.

"Уколико посумњамо да је то истинито, ми улажемо захтев за заштиту права, и што је врло важно, тог момента поступак би морао да стане. Значи, заустављамо поступак, и тада понуђач и наручилац морају да докажу да је то заиста једини понуђач који може да задовољи ту потребу", објаснио је Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи