Читај ми!

Директор Торлака: У Институт улази мРНК технологија, очекује се да ће променити ток развоја медицине

Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" заједно са десетак светских компанија учествује у пројекту производње вакцина на основу најсавременије, мРНК технологије. Директор Института Лука Драгачевић каже за РТС да ће сва неопходна опрема стићи наредних месеци. Напомиње да се од мРНК технологије очекује да промени ток будућности медицине.

Директор "Торлака" Лука Драгачевић каже да је Институт започео постепени процес реконструкције и модернизације.

Драгачевић наводи да је "Торлак" део пројекта вакцина на основу мРНК технологије и да је управо у петак потписан уговор са Светском здравственом организацијом вредан милион и по евра.

"Прошле године 'Торлак' је започео прве обуке у склопу тог пројекта. Наше особље је отишло на обуке у Кејптаун, САД, у Јужну Кореју, где се налази један од најбољих института тренутно на свету, који је хаб за обуку свих људи који се баве производњом вакцина", наглашава Драгачевић.

Како наводи, учешћем у том пројекту "Торлак" треба да добије сву неопходну опрему за најмодернија истраживања, као што се раде у "Фајзеру" и "Модерни".

Драгачевић указује на то да је од 15 чесника у пројекту развоја мРНК технологије, "Торлак" једини државни институт у Европи, док су остали приватне компаније.

Како је навео, део опреме је стигао у Институт, а наредних месеци би требало да стигне остатак.

Драгачевић истиче да се од мРНК технологије очекује да промени ток будућности медицине.

Како каже, пројектом је обухваћено више од 60 одсто светске популације.

Шта је мРНК технологија

"У питању је технологија која вам омогућава да уместо да убацујете патогене преко традиционалних вакцина, па онда активирате имунолошки одговор, ви заправо уносите тај информациони кôд преко РНК и онда ваше ћелије стварају протеин на који се ствара имунолошки одговор", објашњава директор "Торлака".

"Технологија је потпуно безбедна што се показало многобројним студијама, а проста промена те технологије није само за борбу против патогена, бећ и за борбу против инфекција и рака", додаје Драгачевић.

У петак је објављено најновије истраживање у Енглеској у вези са персонализованом мРНА вакцином против рака коже, за коју постоји потенцијал да се користи и против карцинома плућа, бубрега.

"Очекује се да ће та технологија преузети примат у медицини. 'Фајзер' и 'Модерна', који су започели ту причу, најавили су да негде 2030. очекују да имају регистроване производе за те врсте карцинома", додаје Драгачевић.

Према његовим речима, мРНК технологија би могла да промени не само лечење, него и дистрибуцију и снабдевеност лековима, пошто је производња много бржа.

Каже да су у току су истраживања за терапије и вакцине за још многе болести као што су дијабетес и нека неуролошка обољења.

О изградњи дијагностичког центра и лабораторије

Говорећи о изградњи најсавременијег дијагностичког центра и лабораторије у склопу "Торлака", Драгачевић указује да ће то омогућити да се на лицу места узме и обради узорак и да се уз помоћ нове технологије крене у производњу вакцине.

Очекује да ће објекат до Видовдана добити своју структуру, а да до краја фебруара следеће године у потпуности буде оперативан.

Драгачевић каже да "Торлак" паралелно ради и на модернизацији тренутних погона и развоју пројеката за нове вакцине против тетануса, дифтерије и пертусиса (велики кашаљ).

"Започели смо и сервисирање опреме за производњу бесеже вакцине како би поново одговарала свим светским стандардима", додаје Драгачевић.

Истраживање о имунолошком статусу становништва

"Торлак" од 13 до 24. маја спроводи прво велико истраживање о вакциналном, односно имунолошком статусу грађана на одређене болести на које ће моћи да се пријаве на мејл dijagnostika@torlak.rs.

"Истраживање радимо у сарадњи са Институтом 'Пастер'. Имаћемо десетак пунктова где ће се грађанима узимати крв и тестирати на неке вакцинално-превентивне болести, као што су мале богиње, рубеоле, заушке, ковид и хепатитис А, Б, Ц, Д, Е, за које никада није рађено испитивање", каже Драгачевић.

Потпуно бесплатно проверавају се антитела у крви и након тога ти субјекти ће добити резултате и моћи ће онда да знају како треба да поступе у сарадњи са својим изабраним лекаром.

Испитивање обухвата све старосне групе укључујући и децу, а очекује се учешће око 4.000 грађана.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара