Двеста милиона евра за науку

Данас потписивање финансијског и аранжмана о зајму од 200 милиона евра од Европске инвестиционе банке, који ће бити намењен ревитализацији научног и технолошког потенцијала Србије.

У Српској академији наука и уметности данас ће бити потписан финансијски аранжман који је, према речима министра Божидара Ђелића - највећи у историји наше науке.

Реч је о зајму од 200 милиона евра од Европске инвестиционе банке, који ће бити намењен ревитализацији нашег научног и технолошког потенцијала.

Услови у којима раде наши научници и у којима се образују будући истраживачи нису адекватни за Србију 21. века, зато је овај новац, кажу у Српској академији наука и уметности, после доношења стратегије ново велико охрабрење.

Aкадемик Љубисав Ракић потпредседник САНУ, каже да новац неће бити потрошен на веће плате, и сви који се томе надају биће разочарани.

"Проблема је много, решаваће се оно што се одлаже годинама. Ту је реновирање дотрајалих зграда факултета, побољшање услова рада у лабораторијама, формирање нових истраживачких центара", каже академик Ракић.

Према речима Божидара Ђелића, циљ је да боље услове добије свако ко се у Србији бави науком. 

"То неће бити питање само за Београд, већ ћемо и у другим градовима обезбедити боља постројења за нашу науку, што ће нам обезбедити напредак. Обезбедићемо средства која ће подстаћи повратак наших научника из иностранства", каже министар за науку и технологију.

Повратак наших стручњака из инстранства као и изградња Центра за популаризацију науке биће, кажу стручњаци - најбољи подстицај деци и младима да је посвећивање науци - добар и паметан избор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи