Позив Ромима да се упишу у бирачки списак

Без обзира на који начин буде изабран, будући Ромски национални савет, имаће исти статус и овлашћења, нагласио министар Чиплић и позвао Роме да се упишу у посебан бирачки списак и тиме покажу своју политичку зрелост.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић позвао је данас Роме да се упишу у посебан бирачки списак и тиме покажу своју политичку зрелост.

"Уписом у посебне бирачке спискове Роми шаљу поруку да је добро формирати национални савет на непосредан начин и да је више него битно да у процесу избора буде укључено што више људи", рекао је Чиплић приликом посете Националног савета ромске националне мањине.

Према тренутним подацима у посебне бирачке спискове уписано је више од 33.000 Рома.

Чиплић је навео да ће будући Ромски национални савет, без обзира на који начин буде изабран имати исти статус и овлашћења.

Министар Чиплић је раније данас посетио Савез јеврејских општина Србије.

Према његовим речима, Савез јеврејских општина има другачији статус него остале националне заједнице и његови представници се не уписују у посебне бирачке спискове и не иду на изборе.

"Србија је Савезу јеврејских општина признала традиционални начин организовања, који траје више од 90 година", рекао је Чиплић и додао да је са представницима Савеза разговарао о оснаживању јеврејске заједнице.

Избори крајем маја

Упис у посебне бирачке спискове Националних мањина траје до 9. марта, а након уписа следе избори који се организују за 800.000 грађана Србије који се изјашњавају као националне мањине.

У изборима који ће се одвијати на целој територији, у свих 167 општина, на најмање девет језика, по два изборна система учествоваће 19 националних савета.

По датој регулативи све мањинске заједнице морају да организују изборе по новим правилима, а дата је прилика и за оснивање нових националних савета, који имају област деловања у култури, образовању, употреби језика и информисању.

Нови Закон о Националним саветима националних мањина ступио је на снагу у септембру 2009. године и од тада теку рокови за припрему избора који ће се одржати крајем маја и почетком јуна ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи