Како се главни струјни вод једне зграде на Звездари нашао испод каде

Реновирање стана може да буде опасно по живот, а не само по живце. И то животe свих комшија. У то су се уверили станари једне зграде на Звездари, када је у комшијском купатилу испод каде откривен струјни вод.

Главни струјни вод једне зграде на Звездари пролази тик испод каде. Срећа у несрећи, Александар Војиновић решио је да реновира купатило. Позвао је мајстора.

"Приликом бушења плочица наишао је на главни вод струје који спаја целу зграду, свих 15 спратова, игром случаја се налази код нас у купатилу. Он је пресекао кабл, искључио целу струју, буквално га је ударила струја и одбацила", каже Александар Војиновић.

Радници "Електродистрибуције" изашли су на терен и искључили струју у целој згради. Станари Врањске 23 били су без грејања више од 24 сата. И радници "Градског стамбеног" су интервенисали. Изоловали су пробушени кабл и отишли.

Станари морају да пронађу фирму која ће да измести главни вод

Станарима су из "Електродистирбуције" и "Градског стамбеног" рекли да сами морају да пронађу фирму која ће изместити главни вод, јер они за то нису надлежни.

За инсталације у другим просторијама знају куда пролазе, али ни мајстор ни станари нису очекивали да главни вод пролази директно кроз купатило, па због тога нису ни тражили пројекат зграде. Стручњаци кажу да туда не сме да пролази ниједан струјни кабл.

"План је такав да сачекамо састанак са управником зграде у понедељак и да се сви станари упознају са овим проблемом, јер ово је проблем целе зграде и велики ризик што је кабл отворен и у великом је ризику да се запали инсталација", објашњава Александар Војиновић.

Све послератне зграде имају пројекте

Архитекта Данијела Рабреновић истиче да је посебно за старе зграде била неопходна употребна дозвола.

"Нисте је могли добити уколико немате све и уколико не постоји пројекат тих инсталација, за нове зграде које су у путу озакоњења – то је већ питање шта заправо постоји", додаје Рабреновићева.

Готово све послератне зграде имају пројекат, кажу упућени.

"Све зграде које имају употребну дозволу било да су изграђене педесетих година постоји архива где се налазе пројекти у којима можемо видети шта има од инсталација и где се шта налази", наводи Рабреновићева.

"Имали смо на ситуације када смо у ходницима постављали противпожарне апарате, електроинсталације су биле на зидовима у ходнику иако нису уцртане у пројекту него су накнадно изведене", истиче Љубиша Бановачки, професионални управник.

Станари дужни да пријаве све радове у стану, али то не чине

Иако су станари по закону дужни да пријаве све радове у стану, то се ретко дешава.

"Када на пример неко од спаваће собе прегради и направи део кухиње и спроведе водовод и канализацију, онда смо имали ситуацију да нас зову станари и кажу цури по плафону од спаваће собе, а обично изнад спаваће собе нема инсталација. Међутим, на лицу места видимо да је извршена преправка", објашњава Бановачки.

Промене би требало да донесе нови Закон о становању, који ће јасније регулисати надлежност за овакве врсте проблема. За већа реновирања, кажу стручњаци, припрема је најважнија – погледати пројекат зграде, консултовати се са мајстором и пронаћи план инсталација, јер некада се нађу баш тамо где их нико не очекује.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи