Професионална војска гарант безбедности

Србија жели да буде лидер у региону у области одбране и безбедности, а завршетком процеса професионализације, Војска Србије ће имати респектабилнију позицију, рекао министар Драган Шутановац.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да Србија жели да буде лидер у региону у области одбране и безбедности, а завршетком процеса професионализације Војске Србије имаће респектабилнију позицију.

Шутановац је истакао да професионализација значи сигурнији систем одбране, а самим тим и већу безбедност грађана и напоменуо да је професионални војник обучен, способан и спреман да у датом тренутку одговори на све изазове, јер му је то професија.

"Посао професионалног војника је сигуран, али и захтеван. Плате су редовне, а имају и одређене бенефиције. Тренутно плата професионалног војника је око 27.000 динара, а циљ нам је да буде дупло већа од просечне плате у Србији", рекао је министар Шутановац у интервјуу листу "Данас".

Министар је напоменуо да ће трошкови професионалног војника у односу на регруте бити мањи, јер они имају једну обуку током професионалне каријере.

Према његовим речима велико је интересовање за конкурс за професионалну војску, а прошле године пријавило се четири пута више кандидата, што, како је рекао, указује да се вратио углед војничком позиву у Србији.

"Тај тренд се види и код служења војног рока, као и код уписа у војне школе. Посебно је интересантно да се на конкурсе пријављује велики број жена, а за професионалне војнике од 12 до 15 одсто", рекао је министар.

Шутановац је подсетио да је процес професионализације војске започео 2003. године, као и да су се све војске у окружењу професионализовале и додао да очекује да ће последња генерација војника која служи војни рок бити децембарска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи