Јевреји славе Пурим

Вечерашњим богослужењима у синагогама и читањем старозаветне књиге о Естери, почиње празновање Пурима за јеврејску 5770. годину. У београдској синагоги молитву ће предводити рабин Исак Асијел.

Празновање Пурима за јеврејску 5770. годину почиње вечерашњим богослужењима у синагогама и читањем старозаветне књиге о Естери, а у београдској синагоги молитву ће предводити рабин Исак Асијел.

Празновање, које се наставља и наредног дана, у недељу, сећање је на време цара Ахасвера (Артаксеркса) који је владао пре више од 2.400 година када је донео одлуку да се побију сви Јевреји земље.

Његова жена, царица Јестира, пореклом Јеврејка, што није било познато цару, успела је, умешношћу и лукавством, да спасе свој народ и цар је под њеним утицајем укинуо указ о уништењу јеврејских поданика.

Пурим за Јевреје почиње Естериним постом уочи самог дана овог радосног празника који се у Израелу обележава карневалима.

После молитве у синагогама, Јевреји славље настављају у домовима породичним окупљањима. Посебна пажња посвећује се деци која се, према јеврејском обичају, богато дарују слаткишима.

Обичај је да на овај празник даје прилог за храм који Јевреји сматрају својим првим домом.

Пуримска вечера је такође обавезна свечаност, столови су препуни хране, колача и воћа свих врста. За трпезом мора бити више столица него позваних гостију, а празна столица са поставља за путника намерника.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи