Азиланти угрожавају безвизни режим

Европска комисија и власти Белгије испитују проблем огромног пораста захтева за политички азил лица са севера Македоније и југа Србије.

Масован долазак азиланата у Белгију може угрозити режим путовања држављана Србије и Македоније без виза.

Белгијске власти су већ позвале дипломатске представнике Србије и Македоније и затражиле да владе у Београду и Скопљу предузму мере да се тај неочекивани проблем, који делом обухвата и лица са Косова, хитно реши, рекли су званичници Уреда за избеглице белгијске Владе.

Белгијски премијер Ив Летерм ће у потрази за решењем 8. марта отпутовати у Скопље и Приштину, јер власти Белгије немају основа за давање азила и не могу да збрину стотине албанских азиланата с малом децом.

Зато су предузеле мере да они буду враћени у Македонију и Србију, на темељу споразума о реадмисији.

Летерм је писмом обавестио Европску комисију о овом проблему који, како је објашњено, доводи у питање режим путовања држављана Србије и Македоније у ЕУ без виза.

У прва два месеца важења тај режим се помно прати и могуће је да буде преиспитан ако дође до тежег кршења одредби споразума о укидању виза ЕУ са Београдом и Скопљем.

Азиланти приоритет белгијских власти

Белгија је то као озбиљан проблем поставила на тек завршеном заседању министара правосуђа и унутрашњих послова Европске уније.

Проблем, ипак, није уочен у другим земљама ЕУ, нити у Швајцарској, где, као и у Белгији, живи велика албанска заједница. 

Лица са севера Македоније и југа Србије, преко "очигледно организованих мрежа које им за то узимају новац", крећу аутобусима за Белгију, с биометријским пасошима и уз лажна обећања да ће тамо одмах добити боравак, станове и финансијску помоћ.

Директор за Западни Балкан у Европској комисији Пјер Мирел у понедељак ће допутовати за Београд како би са српским властима разговарао о овом проблему.

Шеф Уреда за избеглице у белгијској Влади Фреди Роземонт је о томе разговарао са амбасадором Србије у Белгији Радомиром Диклићем.

Влада у Бриселу је наложила амбасадору Белгије у Београду да отпутује на југ Србије и да са послаником и председником Партије за демократско деловање Ризом Хаљимијем покрене акцију којом би се потенцијални азиланти одвратили од путовања у Белгију на основу лажних представа и обећања, за шта им преваранти узимају веће своте новца.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи