Читај ми!

Новинарка РТС-а Сања Љубисављевић Бекић добитница медијске награде за борбу против дискриминације

Новинарка Радио-телевизије Србије Сања Љубисављевић Бекић добитница је прве награде за најбољи медијски прилог на тему борбе против дискриминације и промовисања равноправности и толеранције, коју додељује Повереник за заштиту равноправности.

Награде Повереника за заштиту равноправности додељене су на обележавању Међународног дана толеранције у Београду који је ове године посвећен борби против предрасуда и дискриминације на основу доби, посебно старијих.

Новинарка РТС-а Сања Љубисављевић Бекић је на овогодишњем конкурсу освојила прву награду у категорији ТВ прилог, за емисију "Роми – од махале до велике сцене".

Награђена прича, у којој се даје приказ свега онога са чиме се Роми суочавају – од лоших услова живота, дискриминације, до тешке борбе за успех "на великој сцени", емитована је у РТС-овој емисији "Четвртком у 9".

"Када причамо о Ромима, морамо да причамо изван стереотипа, пре свега стављајући акценат на оне који живе у изузетно тешким условима, нехигијенским насељима, које чека блато на путу до вртића, школе, посла, али да не заборавимо и оне који су стигли до своје велике сцене шта год она у њиховом животу значила. Такође, мислим да треба да се трудимо ми новинари да разбијамо те исте стереотипе, имајући у виду један податак да две трећине пријава за дискриминацију тиче се дискриминације Рома", поручила је добитница награде Сања Љубисављевић Бекић.

Друга и трећа награда у овој области припале су Александру Минићу са телевизије Форум и Николини Кљајић са Блиц телевизије.

Истраживање о фемициду, које су спровеле новинарке ЦИНС-а Теодора Ћурчић и Јована Томић, освојило је прву награду у онлајн категорији, док је текст о сигурним кућама Дејане Цветковић из Времена понео прву награду у категорији "Штампани медији".

Друга и трећа награда у онлајн категорији припале су Стефану Михајловском из Зумера и Јелени Миленковић са портала Бум93.

У штампаним медијима друга и трећа награда припале су Дуњи Карановић из часописа Лице улице и Снежани Ровчанин Томковић из Вечерњих новости.

Стручни жири чинили су представници Повереника за заштиту равноправности и Одељења за медије Мисије ОЕБС-а у Србији, као и прошлогодишњи добитници и добитнице првих награда у све три категорије.

Прошле године прва награда за најбољи онлајн чланак припала је новинарки Интернет портала РТС-а Александри Трајковић Арсић за текст "Девојчице нам уходе, пипкају и силују рођаци, комшије, другари – зашто и даље жмуримо".

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи