Читај ми!

Хтео је да добије стан у игри "Узми рачун и победи", a сада му прети затвор – која је цена рачунарске преваре

Између четвртог и петог извлачења у наградној игри "Узми рачун и победи" откривен је покушај преваре са рачунима. Ухапшени мушкарац сумњичи се за кривично дело рачунарска превара, за које прети и три године затвора. Реч је о једном облику високотехнолошког криминала који је у порасту – зато стручњаци кажу да је најважније изградити снажну инфраструктуру и системе који би били одбрана од могућих превара и напада.

Хтео је да добије стан у Београду, а сада му прети затвор. Двадесетосмогодишњи мушкарац је, према речима полиције, покушао да превари систем и програме у оквиру наградне игре "Узми рачун и победи". У његовом стану пронађени су и докази.

"Сумњичи се да је направио скрипта која су аутоматски вршила измене ПФР бројева фискалних рачуна и времена њиховог издавања, а затим и аутоматско слање тих рачуна ка апликацији наведене наградне игре. Уношењем нетачних, односно лажних података, покушао је да утиче на резултат електронске обраде података", саопштио је МУП након хапшења.

Колико је рачуна тако послато, не зна се тачно. Могуће и неколико хиљада. Без обзира на то, штета није направљена, а апликација је безбедна, уверава министар финансија. Обећава – пречице и други покушаји злоупотребе биће кажњени.

"И заштићени и способни да виде и препознају било какве злоупотребе, тако да грађани Србије са једне стране треба да буду потпуно безбрижни када је реч о сигурности ових система, што је показао и овај пример, а са друге стране нека то буде упозорење свима који покушавају да злоупотребе једну прелепу наградну игру", рекао је министар финансија Синиша Мали.

Злоупотребе су последњих година све чешће. Уз сазревање дигиталног простора, сазрева и дигитални криминал. Нападачи најчешће користе фишинг – кликом на линк или прилог у мејлу корисник оставља своје податке, примера ради, са платне картице.

Етички хакери проверавају слабости софтвера

Зато је важно, кажу стручњаци, да апликације и сајтове прво тестирају такозвани етички хакери, који ће опипати све слабости софтвера.

"Мање-више на неку игру мачке и миша, ко ће смислити бољи начин да изведе оно што је наумио и како ће успети да заобиђе поједине одбране, а на онима који бране системе да покушају да на основу података које имају, предвиде неко неаутентично и нереалистично понашање које би долазило од обичног корисника", објашњава Бојан Перков из Фондације "Шер".

Рачунарске преваре кажњиве су словом члана 301 Кривичног законика. Новчана казна или затвор до три године прети сваком ко лажним подацима покушава да утиче на електронску обраду података како би прибавио корист.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару