Читај ми!

Казнени поени за прекршаје у саобраћају показали су се делотворним, када се одузима возило

У 2023. године евидентирано је 27.750 саобраћајних несрећа у којима је погинуло 407 особа. Током септембра су на снагу ступиле измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја, као и нова стратегија, које за циљ имају смањење саобраћајних незгода, каже за РТС вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић. Наводи да је циљ Србије да до 2030. буде међу 10 најбезбеднијих земаља када је реч о сигурности у саобраћају. Истиче, такође, да се институција казнених поена до сада показала добром у погледу смањења саобраћајних прекршаја.

Бранко Стаматовић истиче да је број од 407 изгубљених живота у саобраћајним несрећама за 14 одсто мањи у односу на исти период прошле године, али да је статистика и даље неповољна. 

"То је око 66 особа мање у односу на 2022. и то нас охрабрује да радимо добре ствари. Међутим, немамо сваке године тренд смањења, статистике варирају, а циљ је да до 2023. имамо мање од 500 страдалих", каже Стаматовић.

Наводи да су измене Закона о безбедности саобраћаја омогућиле опцију привременог одузимања возила за возаче који су више пута понављали тешке саобраћајне прекршаје, такозване "повратнике". 

"Даћу пример незгоде која се догодила пре две године на Зрењанинском путу, када је особа са 60 прекршаја, и без права да управља возилом, учествовала у несрећи у којој су страдале три особе. Стога, изменама закона постојаће мера привременог одузимања возила сваком ко у две године најмање два пута начини најтеже саобраћајне прекршаје", истиче Стаматовић.

Подсећа и на нову одлуку према којој се старосна граница за професионалне возаче смањује са 21 на 18 година, у складу са праксом појединих европских земаља у циљу помоћи транспортној заједници којој недостају возачи. 

Преполовити број страдалих у саобраћајним несрећама до 2030. године

Бранко Стаматовић каже да Стратегија о безбедности саобраћаја за 2030. годину представља најважнији документ Агенције за безбедност саобраћаја. Приоритетни циљ је да се преполови број смртно страдалих у саобраћајним несрећама у односу на претходних 11 година и да Србија буде међу 10 најбезбеднијих земаља Европе у погледу безбедности саобраћаја.

"Дакле, циљ је да 2030. немамо више од 274 погинулих лица у саобраћајним незгодама. Хоћемо да од 2030. године ниједно дете смртно не страда. Наравно, ми то желимо и данас, али је неопходно укључивање свих институција и појединаца да бисмо испунили циљ. Саобраћај је систем и не зависи од једне или две институције", каже Стаматовић.

Истиче, такође, да се институција казнених поена, уведена 2009. године, показала добром у смислу смањења саобраћајних прекршаја и незгода.

Стаматовић наводи да политика казнених бодова подразумева да свако ко у две године сакупи 18 поена губи возачку дозволу.

Једини начин да поврати право на дозволу за вожњу је да похађа курс у малим групама са цертификованим предавачима.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару