Читај ми!

Јанковићева: Предизборна кампања не суспендује ни Устав ни законе, речи могу да помире и помере ствари

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже за РТС да је остало простора за цивилизован дијалог, за сучељавање идеја и различитих политичких програма. Сви који учествују у предизборној кампањи обавезни су да се држе Устава и закона, напоменула је Јанковићева.

Поводом предстојећих избора, повереница за заштиту равноправности обратила се са опоменом и ово није први пут да на почетку изборне кампање позива на одговорност за јавно изговорену реч и упозорава на непотребно подизање тензија. 

Бранкица Јанковић рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је остало простора за цивилизован дијалог, за аргументоване критике, сучељавање идеја различитих политичких програма.

Говорећи о постизању консензуса за нека од најважнијих питања за наше друштво, Јанковићева напомиње да када имате аргументе, не постоје разлози за непотребним речима, увредама, за међусобно непоштовање, па у крајњем случају и за претње.

Према њеним речима, увек је мали корак између говора мржње или пре тога неког непримереног говора и врло озбиљних конфликата, па и насиља.

"Ја верујем да до тога никада не би требало да дође", истакла је повереница. 

Предизборна кампања не суспендује ни Устав ни законе

Указује да на почетку сваке предизборне кампање у складу са надлежностима дају упозорење – односно саопштење, којим желе да подсете све учеснике у политичком животу да предизборна кампања не суспендује ни Устав ни законе и да су сви који учествују у кампањи обавезни да се држе Устава и закона.

И најважније, како додаје, чак и да све то није тако да ми немамо тако добар законодавни оквир, "речи могу много тога, речи могу и да помире и помера ствари", а могу и да "сломе кости" иако кости немају. 

"Парафразирам, наравно, јер све почиње од непримерених речи. Нама понекад и замерају, због чега се и оглашавамо и подсећамо тако често на опасност и осуђујемо непримерене изјаве", напомиње Јанковићева.

Али најбоље је када се све спречи оног тренутка када крене употреба непримереног говора, говора увреде, понижења, па и говора мржње.

"Када су у питању жене, ту имате изражен и даље сексизам и мизогинију и један прилично примитиван и вулгаран речник. Али није заобишао ни мушкарце. Видимо увреде, видимо претње на све стране. Ми смо и осудили оно што се претходно дешавало", подвукла је повереница. 

Друштвене мреже велики полигон

Јанковићева каже да се саопштење односило и на друштвене мреже, јер су оне један врло велики полигон управо за те увреде и сматра се да је то простор у коме је све дозвољено. 

"Напротив, дигитална сфера је део наше јавне сфере и такође треба имати одговорност за оно што ћете ви писати на мрежама", додала је она.

Али ја увек волим да кажем да је то тест и за политичаре и политичарке и све нас. Тест је и за грађане и грађанке, наводи Јанковићева.

"Ми ћемо гласати – можете да наградите или казните неко непримерено понашање где год да се дешава. Дакле, ово је тест и за медије који пречесто то што се појави, да ли на друштвеним мрежама, да ли се на други начин појави у јавном простору – да ли ће иза тога промовисати и давати велики простор том непримереном понашању или ће дати простор идејама, политичким програмима", напоменула је Јанковићева.

Грађани уморни од међусобних оптужби

Каже да је у прилици да разговара са грађанима и да су грађани уморни од тих међусобних оптужби, вербалних напада и међусобних увреда и понижавања и залажења у домен личне приче о томе шта је ко био у животу, вређање породица. 

"Ретко можете да чујете шта је заправо идеја, шта је програм, шта ви нудите у домену социјалне и здравствене заштите, у погледу образовања, спорта, привреде, економије, шта је то што ви заправо нудите као политички програм, а не шта је подсећање шта је ко био пре пет година, десет година, шта је нечија породица радила", рекла је она и додала на појаву исписивања графита, дељења летака. 

О претњама муфтији Зиљкићу 

Говорећи о претњама муфтији србијанском и војвођанском Мухамеду Зиљкићу, Јанковићева је рекла да се нада да ће надлежни пронаћи ко је послао претеће писмо.

Зиљкић је фотографије писма и осуду објавио на Фејсбук страници муфтијства. Убрзо потом је реаговао новосадски градоначелник Милан Ђурић.

"Користим прилику да овог тренутка осудим овакве претње и такође да изразим наду да ће надлежни пронаћи ко је заправо то писмо претеће послао", каже Јанковићева. 

"Наравно да је Нови Сад град свих наших грађана и грађанки који ту живе. Мислим да је врло важно што је градоначелник Новог Сада одмах изашао са осудом. Важно је да први човек Града реагује, да пошаље једну овакву поруку као неко ко води град и није први пут да је градоначелник реаговао", рекла је она. 

Прошле недеље осудили смо исписивање неонацистичких графита. Били су ту и антисемитски графити, подсетила је Јанковићева. 

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару