Брнабић: Дан када смо спасли локалитет Винча; Хил: Заштита културне баштине подршка разумевању прошлости

Обележавамо дан када смо спасли археолошко налазиште Винча – Бело брдо, рекла је премијерка Ана Брнабић приликом обиласка тог локалитета и најавила да ће у наредне три-четири године у пројекат бити уложено више од десет милиона евра. Амбасадор САД Кристофер Хил рекао је да је заштита културне националне баштине подршка разумевању прошлости.

Премијерка Ана Брнабић обишла је локалитет Винча са министарком културе Мајом Гојковић и амбасадором САД Кристофером Хилом.

"Налазимо се на локалитету који чува благо старо седам хиљада година. Ми смо после више деценија први пут зауставили пропадање локалитета. Моја порука данас је да обележавамо дан када смо први пут зауставили пропадање локалитета и спасили археолошко налазиште Винча – Бело брдо. И то је оно најважније што смо урадили. То је први корак на једном дугом путовању", рекла је Брнабићева новинарима.

Захвалила је тиму архитеката који је победио на конкурсу и израдио инспиративно решење.

"Много корака има, али први корак смо завршили захваљујући партнерству са САД и амбасадоровим фондом. Заштитили смо пропадање и ерозију налазишта и сад можемо спавати мирно и да се не понавља да део археолошког налазишта иде у Дунав", навела је Брнабићева.

Следећи корак, према њеним речима, јесте колектор и систем за израду прераду отпадних вода како би се заштитила река Болечица која је, како каже, једна од најзагађенијих на територији Београда.

"Велико део проблема ћемо решити колектором, како за налазиште тако и за читаво насеље Винча у општини Гроцка. Други део проблема ће се решити изградњом великог пречишћивача за отпадне воде, после ћемо радити обалоутврду, бициклистичку стазу... Треће што следи јесте изградња научног центра за истраживање неолита и изградња визиторског центра", рекла је Брнабићева.

Премијерка је истакла да ће у читав пројекат у наредне три-четири године бити уложено преко десет милиона евра, од чега најмање 1,5 милиона евра из Града, а све остао из буџета Владе Србије чиме се, како је истакла, показује другачији однос према култури и историјском наслеђу.

Хил: Заштита националне културне баштине је подршка разумевању прошлости

Амбасадор Сједињених Држава у Београду Кристофер Хил рекао је обилазећи археолошки локалитет Бело брдо Винча да је заштита културне националне баштине подршка разумевању прошлости.

"Велика је част бити овде данас са премијерком Аном Брнабић и заменицом премијерке Гојковић. Амбасада САД је веома поносна због учествовања у овом пројекту, на мали, али волео бих да мислим значајан начин. Наравно, забавнији део тек ступа. Да видимо шта се налази испод овог земљишта, али морали смо најпре да стабилизујемо овај локалитет", истакао је Хил приликом обиласка локалитета који је делимично финансиран из средстава Амбасадорског фонда за заштиту културне баштине (АФЦП).

Нагласио је да је стабилизација врло важан фактор у многим аспектима живота, не само у области заштите културне баштине.

"Заштита културне националне баштине је подршка разумевању наше прошлости, а разумевање прошлости је врло комплексно само по себи можда комплексно као и размишљање каква нас будућност чека", рекао је Хил.

Амерички дипломата је истакао посебно задовољство на прилици да амбасада САД у Србији сарађује са научницима у Србији, археолозима, али и свима другима који су били укључени у пројекат санације.

"Савремена Србија има јако пуно талената и дивно је видети тај таленат упрегнут у разумевање прошлости. Иако је винчанска култура задирала даље од обала Дунава, јако ми је значајно да видим како је Србија прихватила да је заправо та култура заснована на тој најзначајнијој реци Европе. Мислим да можемо у већој мери да гледамо на Србију као дунавску земљу, и са тим на уму, сви једва чекамо да и у будућности радимо на сличним пројектима", закључио је Хил.

Хил је истакао да Амбасадорски фонд постоји у многим земљама, а да је његов циљ заштита културне баштине.

"Велика је част имати могућност и учествовати у заштити оваквог локалитета који није само део баштине Србије већ ширег подручја Европе. За аматера историчара попут мене јако је тешко замислити да је постојало било шта пре бронзаног доба. Али ево нас овде и видимо да су хиљадама година пре бронзаног доба људи живели не само као ловци или скупљачи већ и у заједницама", рекао је Хил на конференцији за медије.

Центар за проучавање неолитске културе у Европи

Капитални пројекат "Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког локалитета Бело брдо у Винчи" спроводи Републички завод за заштиту споменика културе, у сарадњи са платформом "Србија ствара", Министарством културе, Градом Београдом и Музејом града Београда.

Капитални пројекат је отпочео имплементацијом јануара 2021. године и подразумева почетну инвестицију Владе Републике Србије од 364.400.000 динара, односно око три милиона евра, како би се налазиште очувало и постало, не само туристичка дестинација, већ и центар изврсности за проучавање неолитске културе у Европи.

Влада САД је подржала пројекат кроз Амбасадоров фонд за заштиту културне баштине, у износу од 475.000 долара.

Средства Амбасаде САД омогућила су прву фазу санације која обухвата обалоутврду са низом армираних шипова за заустављање клизишта на археолошком налазишту уз обалу Дунава, како би се спречио губитак културног наслеђа старог 7.500 година.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару