Почела нова академска година за око 230.000 студената – каква су очекивања бруцоша

За око 230.000 студената почела је нова академска година. За бруцоше су организовани пријеми и уводна предавања. Поједини факултети су, да би испунили наставни план, наставу почели прошле недеље.

На почетку студија државна и академска химна и пријем добродошлице. И ове године на београдском Правном факултету препуна Сала "Радомир Лукић".

"Ево сад једва чекам да уђем и да слушам предавања и од сутра да седим у амфитеатру. Видим себе да овде завршим мастер, можда и докторске студије, и у будућности радим као судија, можда, адвокат", наводи бруцошкиња Правног факултета у Београду.

Њен колега каже да је још у средњој школи размишљао о томе који ће факултет да упише, и како каже, све га је водило ка Правном факултету.

"Шта очекујем, не знам, без предрасуда, па видећемо", додаје он.

У Новом Саду, међу најбројнијима су бруцоши економије.

"Завршила сам средњу економску школу. Лепа ми је струка, и планирам даље да наставим да се школујем и усавршавам у том смеру", каже бруцошкиња Економског факултета у Новом Саду.

Професор Небојша Гвозденовић, декан Економског факултета Универзитета у Новом Саду наводи да данашњи дан представља прекретницу у животу сваког бруцоша.

"Ово је један јако битан дан, једна прекретница, када добијају један степен слободе, али и једну врсту одговорности и морају од првог дана да буду свесни тога и да почну да раде", указује Гвозденовић.

Радионице за бруцоше

На многим факултетима, студенти старијих година су бруцошима организовали радионице како би им помогли да се лакше снађу.

"Период вероватно најлепши у њиховом животу када стичу и људска својства, и зрелост. И држава ће бити уз њих не само у смислу да ће водити рачуна о њиховом стандарду, о евентуалним стипендијама, него да ће их подржавати и на сваком другом пољу", наводи Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете.

Професори поручују да је потребно да се придржавају принципа академске честитости.

"То пре свега значи да оцене у индексу буду резултат искључиво онога што сте научили, да оцена буде заслужена. То је једини пут да на крају студирања добијете диплому и будете заиста дипломирани правник. Ако оцене не буду заслужене, обманућете све нас, али обманућете и себе", поручио је бруцошима Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду.

Студентски центар "Приштина" у Северној Митровици спреман је да бруцошима и старијим студентима пружи најбоље услове за студирање и живот.

С новом академском годином ступиле су на снагу измене и допуне Закона о високом образовању. Њима се регулишу питања асистената и сарадника у настави, професора емеритуса и академаца који су се уписали до 2005. године.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару