Читај ми!

Како заштитити децу на интернету – пазите са ким се дописују и какве информације о себи деле

Од почетка године Нет патроли стигло је више од 200 пријава које се односе на потенцијало опасан садржај на интернету, каже координаторка Ружица Радовић. Истиче да грађани на једноставан начин могу да пријаве све оне за које сматрају да неког угрожавају, садрже говор мржње или сексуално искоришћавају децу. Апелују на родитеље да буду обазриви.

У полицијској акцији "Армагедон", на подручју целе Србије, ухапшено је десет особа осумњичених за педофилију. Постоји основана сумња да су злоупотребом интернета обављали кривична дела на штету девојчица и дечака старости од 3 до 14 година.

Они се сумњиче да су у дужем временском периоду, путем интернета, коришћењем "peer to peer" апликација за дељење фајлова или коришћењем ТОР претраживача у циљу прикривања локације, преузимали, сачували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе. 

Ружица Радовић, координаторка Нет патроле, објаснила је за РТС да је "peer to peer" апликација мрежа комуникације где су рачунари директно повезани без централног софтвера, што, како каже, олакшава размену материјала, садржаја, фотографија, на којима постоји потенцијално илегалан садржај.

Иначе, мисија Нет патроле јесте заштита деце на интернету и уклањање штетног садржаја са интернет мреже. Радовићева је навела да је од почетка године Нет патроли стигло више од 200 пријава.

Пријава штетног садржаја

ет патрола има јако једноставан образац, где грађани могу да пријаве различиту врсту штетног материјала. То може бити било какав говор мржње, фотографије где је потенцијално илегалан садржај или било коју сумњу да је то неки садржај који је штетан“, рекла је Радовићева.

Након тога, додаје, њихови аналитичари процењују да ли је у питању илегалан садржај, који се затим прослеђује надлежним институцијама – Одсеку за високотехнолошки криминал или се пријављује глобалној мрежи која може да га уклони. 

Веома важно је, истиче, да не дајемо и да не остављамо информације које могу да открију локацију детета – у коју школу иде, на који тренинг иде, где се креће, како би смањили ризик да било ко зна где се наше дете налази.

"Верујемо да са почетком школе родитељи желе да поделе неке информације, рођендане или било какве друге лепе ствари које су везане за породицу, али саветујемо родитељима уколико то раде, да то буде на неки безбедан начин“, указала је Радовићева.

Препознавање штетног садржаја

Што се тиче препознавања штетног садржаја, Радовићева каже да на платформи Нет патрола аналитичари анализирају садржај тако да се процењује да ли је дете у питању.

"Обично то могу бити само неке наге фотографије детета које су дељене више пута, а то је оно, сваки пут када поделимо нагу фотографију детета то дете је ретрауматизовано, што значи да што брже уклонимо фотографију, боље ћемо заштитити дете", рекла је Радовићева. 

Нет патрола је платформа где грађани могу активно да се укључе у препознавање самог материјала и на тај начин учествују да деца буду безбеднија, указала је Радовићева. 

Према њеним речима, најчешћи фактори ризика су они када се деца дописују са непознатим особама и деле неке информације о себи, када улазе у комуникацију са особама која постављају приватна, интимна питања, или се договарају о састанку на непознатим местима.

"Оно што је најважније јесте превенција, да родитељи разговарају са својом децом и да уколико примете било какве промене у понашању детета, да разговарају са њим и да се укључе на друштвене мреже како би знали како оне функционишу и на тај начин децу заштитили", закључила је Радовићева. 

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару