Читај ми!

Наши подаци се у дигиталном свету продају за дебеле паре – коме их и када треба давати

У дигиталном свету сви наши подаци имају вредност. Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић каже за РТС да податке имамо сви и да треба да их чувамо јер лако могу бити злоупотребљени. Истиче да у разне сврхе морамо да дајемо податке, што је најчешће законито, али саветује да треба бити посебно опрезан када их тражи неко с ким немамо искуства и ко је непознат.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић на питање зашто су лични подаци нафта 21. века, одговара другим питањем: ако је оно што скидамо са Гуглових, Фејсбукових и других платформи бесплатно, како су онда њихови власници најбогатији људи на свету?

"То је зато што није бесплатно. Ви плаћате својим подацима које они после тога, како каже наш народ, за дебеле паре продају другим компанијама које вас профилишу и онда се изненадите како то да вам стижу разне поруке са садржином која баш вас интересује", истиче Мариновић.

Каже да смо сведоци да је класичан новац све мање у употреби и да се све више мења дигиталним новцем.

"После дигиталног новца дођу наши подаци јер податке имамо сви, а благо немамо. Податке имамо сви и зато треба да их чувамо јер на неки начин могу бити злоупотребљени, а онда је касно", упозорава Мариновић.

Наглашава да смо прва линија одбране података ми сами.

"Треба да се запитамо када хоћемо нешто да набавимо, било преко друштвених мрежа или у некој продавници, и када нам траже податке, да ли су сви ти подаци које нам траже неопходни у сврху за коју их траже", саветује Мариновић.

Истиче да у разне сврхе морамо да дајемо податке, што је најчешће законито, али наглашава да треба бити посебно опрезан када податке тражи неко с ким немамо искуства и ко је непознат.

"Свако од нас има право да се интересује које податке скупљају о нама, у коју сврху, који је правни основ, да ли ће их некоме пренети, како ће их чувати, колико дуго и на који начин можемо да остваримо наша права", наводи Мариновић.

Каже да често мислимо да смо податке дали само ономе ко их је тражио, а да смо их у ствари дали много ширем кругу субјеката, најчешће и ван граница Србије, када их је много теже заштитити пошто повереник нема ингеренције када податке обрађује неко у иностранству.

Отворена канцеларија у Нишу, спрема се отварање у Крагујевцу

Мариновић каже да је са америчком Агенцијом за међународни развој организовао кампању "Наши подаци су наше благо, како их можемо заштитити" која је намењена деци школског узраста, с намером да им се подигне свест о значају личних података и значају заштите података.

"У ту сврху смо ове године направили четири анимирана спота која ових дана почињу да се објављују на разним телевизијама", истиче Мариновић.

Наглашава да као повереник од ове године учествује и у програму "Дигитална експедиција" који организује Влада Србије.

"Обишли смо већ пет градова – Прибој, Ваљево, Сомбор, Пријепоље и Бор. Планирамо да наставимо. То је дало јако добре резултате, деца се интересују", истиче Мариновић.

Када је у питању отварање канцеларија повереника у градовима широм Србије, Мариновић каже да је после канцеларије у Новом Саду, која је отворена крајем прошле године, пре месец и по дана отворена канцеларија у Нишу, а да су у току радови и припрема за отварање канцеларије у Крагујевцу.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се