Читај ми!

Пета трансплантација срца ове године даје наду, једно "да" за живот три пацијента

Екипа РТС-а недавно је у сали Клинике за кардиохирургију била од увече до раних јутарњих сати, и забележила процедуру пресађивања срца. Данас је наша екипа обишла и пацијента који је почео нови живот.

После дужег времена, у Центру за трансплантацију срца, у исто време, двојица пацијената. Марко је добио ново срце пре три недеље и ускоро ће кући. А Горан пре неколико дана.

"Немам речи, добро иде опоравак, кажу лекари, за сада је задовољавајуће", каже Горан Рачић.

Први пут и више трансплантација срца него у претходне четири године. Од почетка ове године - пет.

У сали за кардиохирургију Клиничког центра Србије и екипа РТС-а.

Давалац органа, коме лекари нису могли да помогну, био је пацијент Ургентног центра. Породица је рекла "да", и почела је трка са временом.

"Јако је важна координација између експлантационог и трансплантационог тима, те операције почињу паралелно, доста су комплексне, важно је да се све заврши брзо. То је мултиорганска интервенција, ту су кардиохирурзи, абдоминални, уролози, васкуларни хирурзи", објашњава кардиохирург Милош Матковић са Клинике за кардиохирургију УКЦС.

Прво се узима срце, онда и остали органи.

"Када се орган извади, он нема више крви у себи, и склон је исхемији, пропадању, наша улога је да ту кардиоплегичну солуцију имплатирамо у срце, исперемо, спакујемо и донесемо на клинику где вршимо трансплантацију", прича Давид Николић перфузер УКЦС.

"Имамо срце"...И онда се наставља трка са временом.

Тимови спремни да брзо реагују

Најпре се срце донора припрема, а болесно примаоца одстрањује. И онда креће процедура имплантације, 53-огодишњи Горан је добио срце буквално у последњем тренутку и то 30 година млађе особе.

"Чим је ушао у Интензивну негу он је практично добио срчани застој, врло брзо смо га реанимирали, после сат времена је био екстубиран, чак је после два сата ручао, појео свој оброк, и оно што је уследило сутрадан, да се појави донорско срце", каже Мирјана Качар, шеф Интезивне неге  Клинике за кардиохирургију УКЦС.

"И оно после што је посебно важно, постоперативно, нарочито 24 до 48 сати где анестезиолог нон-стоп брине", истиче Дејан Марковић начелник одељења анестезије Клинике за кардиохирургију УКЦС.

Ова операција не може да се изведе без вантелесног крвотока, машине која мења рад срца и плућа .

"Када срце почне спонтано да куца, врати се, тада смо безбедни, и лагано га одвајамо од машине", објашњава Ненад Радосављевић клинички перфузер УКЦС.

И после интервенције пацијент под будним оком лекара

Без одговарајуће припреме пацијента и неопходне подударности донора и примаоца - резултати неће бити добри. И пре и после трансплантације, пацијенти су под надзором.

"Наш задатак је да сваки лек мора адекватно да делује, да знате шта дајете, да не дође до одбацивања, да не претерате са имуносупресивном терапијом, да не дође до малигнитета",  истиче кардиолог Oдељење за трансплантацију срца и механичку потпору УКЦС Емилија Несторовић.

Прва трансплантација срца у Клиничком центру урађена је пре 10 година, до данас њих 52.

"Морате бити спремни да уколико се укаже шанса да трансплантацију урадите увек, и за то будете спремни, ми имамо на срећу три тима која смо оформили, и које смо у овом десетогодишњем периоду обучили да могу да се смењују, јер је јако јако тешко да будете приправни 365 дана у години", каже директор Клинике за кардиохирургију професор доктор Светозар Путник.

У Клиничком центру Србије урађене су и трансплантације бубрега, а јетра пресађена пацијенту на Војномедицинској академији.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи