Читај ми!

Камера на униформи – полицајац дужан да обавести грађане о снимању интервенције

Од 1. септембра, у оквиру пилот-пројекта, саобраћајни полицајци имаће камере на униформи. Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а Србије, у разговору за РТС, истиче да ће их у почетку носити саобраћајни полицајци на ауто-путу у околини Београда и у пресретачима широм земље, а план је да у будућности постану део њихове основне опреме. Истиче да се камере неће користити за процесуирање кривичних дела и прекршаја. Ту савремену опрему јуче је амерички амбасадор Кристофер Хил уручио министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

Саобраћајна полиција је добила 60 камера од Министарства правосуђа САД и оне ће бити коришћене у првој фази пилот пројекта у пресретачима и на ауто-путу у околини Београда.

Славиша Лакићевић истиче да је сврха снимања да се документује примена полицијских овлашћења, за анализу, обуку и унапређење рада али и спречавање злоупотреба од стране полицијских службеника, као и корупције.

"Ове камере нећемо користити за процесуирање кривичних дела и прекршаја. Користе се само за аудио и видео снимање или документовање поступања полицијских службеника да би њихов рад био законит, професионалан и одговоран. И да буде доказа када буде потребе за тим", прецизирао је Лакићевић.

Напомиње и да је њихова примена апсолутно прилагођена Закону о полицији.

Објашњава да се камера налази на предњој страни на униформи полицијског службеника, да је све транспарентно. Он има обавезу да обавести грађане да ће његова интервенција бити аудио-видео снимљена. Такође, дужан је и да све податке које сними достави свом непосредном старешини и унесе у налог за извршење службеног задатка..

Полицијски службеник нема додира с подацима који су у камери, јер се они аутоматски сами пребацују када се стави камера на пуњач. 

Подаци се чувају 45 дана, а после тога се аутоматски бришу по систему кружног брисања. 

Тим роком су се, каже, руководили зато што Закон о полицији предвиђа да се притужба може поднети МУП-у року 30 дана од дана када се догађај десио, али да су ценили и праксу других земаља.

Ко има приступ подацима

Лакићевић истиче да ће приступ подацима имати само овлашћена лица у Министарству унутрашњих послова. То ће бити непосредне старешине и  службеници из унутрашње контроле, као и они који добију задатак да одређену интервенцију или полицијско овлашћење преиспитају.

"Имамо радну групу која већ имплементира да ово буде коришћено у свим линијама рада МУП-а у дирекцији полиције. Надамо се да ће до краја године сви саобраћајци имати ову камеру и користити је", навео је начелник Управе саобраћајне полиције.

Брзина главни узрок саобраћајних несрећа

Посебно указује на повећану контролу саобраћаја у претходној недељи, када је откривено 30.000 саобраћајних прекршаја. 

Сада је, иначе, период године када су сви учесници у саобраћају, када је  велики транзит како домаћих тако и страних држављана. Очекују се и гужве према свим туристичким центрима и дестинацијама.

Истиче да су МУП и саобраћајна полиција покрили све критичне деонице и да ће бити на свим критичним деоницама да би успорили саобраћај и смањили саобраћајне незгоде.

"Брзина јесте главни узрок саобраћајних незгода, да ли су са материјалном штетом, да ли су са повређенима или са погинулима, главни узрок је брзина", упозорио је Лакићевић.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару