Шта је акриламид пронађен у чипсу – зашто је опасан и где га све има
Акриламид, пронађен у чипсу произведеном у Србији, је канцерогена супстанца која настаје током термичке обраде хране која садржи скроб на високим температурама. Поред хране, има га и у индустријским производима, па чак и у дуванском диму. У ЕУ упозоравају на висок здрвствени утицај акриламидa, па се препоручује опрезан и ограничен унос производа с тим једињењем у организам.
Да се у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији налази повишени ниво акриламида стигло је упозорење из РАСФФ, система Европске уније за брзо обавештавање о безбедности хране.
У научном дефинисању, акриламид је органско једињење, које садржи три атома угљеника и има молекулску масу од 71,078 Da.
Настаје од шећера и аминокиселина, највише од аспарагина, којих природно има у многим намирницама.
Реч је канцерогеном супстанци која настаје у хемијским реакцијама на високим температурама. Настаје током термичке обраде хране која садржи скроб на високим температурама, било да се ради о кувању или печењу.
Ниво тог једињења је висок када се храна спрема на дуго спрема на температурама изнад 150 степени Целзијуса.
Међутим, иако се ствара у домаћинству током пржења или печења хране, присутан је и у производњи пластике, папира и лепкова, због чега се догађау и честа тровања радника.
Има га у многим индустријским производима, па и у дуванском диму.
Упозорење на здравствени ризик
Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) је још 2015. године, упозорила је да акриламид у храни јавни здравствени проблем и да потенцијално повећава ризик од развоја карцинома свих старосних доба.
У ЕУ је године 2018. ступила на снагу уредба која је ограничила акриламид у храни у ЕУ.
Стручњаци упозоравају да је акриламидa има у већим количинама у кафи, чипсу и кромпирићима, кексу и крекерима, али га има и у житарицама и пекарским производима.
Како се наводи, присутан је и у сувом воћу, црним маслинама, печеном поврћу, а садрже га и одређени пржени орашасти плодови, па чак и храна за бебе.
Препорука је да би требало смањити његов унос у организам. У почетку изазива проблеме са нервним системом, али су многе студије указале и на везу акриламидa сa болестима тумора.
Коментари