Читај ми!

Гујон: Циљ кампова да свако дете из региона бар једном дође у Србију, у своју матицу

У Београду ће до краја августа бити одржано шест летњих кампова у којима ће боравити 800 српске деце из целог региона. Из Северне Македоније их је већ стигло 90. Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон истиче да ће кампови постати традиција с циљем да свако српско дете рођено у региону макар једном има могућност да дође у Србију и да борави у Београду. Додаје и да је приоритет отварање допунских школа на српском језику.

Арно Гујон истиче да је реч о програму који спроводи Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону за који је издвојено 27 милиона динара како би омогућили српској деци рођеној у региону да упознају своју матицу. 

Многи од њих, указује, никад нису били у Србији или кад су били, никада нису посетили Београд.

"За децу из Гламоча, из Мостара која ће доћи, из Куманова која су сада ту, Србија је њихова матица, а Београд и њихова престоница, не само српска, већ и светска", поручује Гујон.

"Кад имамо осам година цео живот ћемо да памтимо децу с којима смо били као сада на том кампу у Србији. То је важно зато што сва та деца из тих мањих места из региона гледају према Србији, према Београду са усхићењем. Сви они носе Србију у срцу. Јер, Срби су један народ и не живе само у Србији, већ у свим земљама региона, а има их много и ми их обилазимо као Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону", наглашава Гујон.

Напомиње да је велико интересовање деце за кампове.

"Да смо имали дупло више места, мислим да би дупло више деце дошло. Ове године је то 800, то је прва година да се тако нешто уради. Сваке године ћемо да радимо те кампове", поручује директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Допунске школе српског језика

Посебно указује да је приоритет Управе за дијаспору и Србе у региону отварање допунских школа српског језика.

"За две и по године отворене су 34 школе од Малте до Русије, преко Аустрије, Холандије, Шпаније, а од септембра ће први пут бити и три допунске школе српског језика у Америци", наводи Гујон.

Такође, додаје, школама је поклоњено и 25.000 уџбеника.

Активности у БиХ и на КиМ

Наводи и да су у Федерацији Босне и Херцеговине покренули велику акцију заштите имовинских права Срба, јер постоји ризик да власници имовине њихових кућа изгубе право на своју имовину.

"То значи да ћемо заштитити 57.000 хектара српске земље у Федерацији, који би се изгубили да нисмо то покренули. И то је оно што је највећи ризик тамо, да они који су отишли за време рата или одмах након њега, изгубе ту њихову имовину, оно што је припадало њима или њиховим породицама", прецизирао је Гујон.

Поручује и да у оквиру хуманитарне организације "Солидарно за Косово" раде неколико пројеката на КиМ. Реновирање две школе и амбуланте код Великог Ропотова у Томанцу и Рајановцу.

Такође, за недељу дана почиње 12. по реду летовање на мору за децу из косметских енклава.

"Ове године смо изабрали заједно са Епархијом рашко-призренском децу из Косовског поморавља и из Гораждевца, које је такође страдалничко место у којем су убијено двоје деце на реци Бистрици", подсећа Гујон.

"Захваљујући предлогу председника Вучића, добили смо три пута већи буџет за Србе у региону и, између осталог, зато можемо сад да спроводимо, те кампове. Захваљујући томе ћемо моћи у септембру да спроведемо конкурс за самоодрживе пројекте у региону. Претходне две и по године смо помогли 150 повратничких домаћинстава у Федерацији БиХ, али и у Црној Гори, кроз механизацију, кроз стеоне јунице, кроз стоку и тиме показали да је Србија уз њих", нагласио је Гујон.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару