Трговиште заобилазе улагачи

Сиромашне општине, попут Трговишта могу земљу да поклоне инвеститорима који желе да запосле мештане. Заинтересовананих нема да улаже у општину удаљену од главних саобраћајница, без развијене инфраструктуре.

Влада Србије усвојила је недавно Уредбу о уступању грађевинског земљишта инвеститорима по нижим ценама од тржишних или без надокнаде.

Сиромашне општине, попут Трговишта могу земљу да поклоне инвеститорима који желе да запосле мештане. Незапослених има, има и земље, али и проблема, нико није заинтересован да улаже у општину удаљену од главних саобраћајница, без развијене инфраструктуре.

Предњаче затворени погони и пропале инвестиције, катанци на фарми кунића, хладњачи и сушари предузећа "Пчиња". Затворени су и рибњаци. Бивши радници сада узалудно траже посао.

Шест хектара земље општина има да уступи заинтересованом да улаже и запосли раднике.

"Нудили смо инвеститорима и у претходном периоду грађевинско земљиште без надокнаде, без обзира да ли смо имали законску подлогу за то или не. Нисмо имали ни једног инвеститора који је био заинтересован", рекао је заменик председника Општине Милорад Николић.

Општина је удаљена од свих главних саобраћајница. Ни струје нема у свим деловима, посебно у планинским сеоским насељима.

Највеће село Радовница са 1.000 мештана нема ниједан фиксни телефон.

Прошле године једино је "Симпо" запослио нове раднике у погону у Радовници. Поред намештаја "Симпо" производи и тепихе у Стајевцу.

"Високо квалитетном и аутоматизованом опремом, реконструкцијом тог постројења, кроз већу продукцију од тих савремених машина моћи ћемо да искомпензирамо повећане трошкове транспорта, који објективно постоје", рекао је Слађан Дисић, генерални директор "Симпа".

Сваки други радно способан становник општине је без посла. Поред "Симпових" погона ради још 200 људи у обућарству и ту се завршава привреда.

Празни погони су полазиште за примену куршумлијског модела опоравка, да Фонд за развој дугорочно кредитира успешна српска предузећа које желе да обнове постојеће погоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи