Милосављевић: Није било злоупотреба

Министар здравља Томица Милосављевић изјавио да ће се одазвати позиву судије и да ће на суду доказати да у том министарству није било незаконитости. Министарство здравља није ненаменски трошило новац, рекао Милoсављевић.

Поводом прекршајне пријаве коју је против поднела Државна ревизорска институција (ДРИ) протим министра здравља Томице Милосављевића он је изјавио да ће се одазвати позиву судије и да ће на суду доказати да у том министарству није било незаконитости.

Милосављевић је истакао да Министарство здравља није ненаменски трошило новац.

"Два пута сам у животу до сада био код судије за прекршаје - једном сам платио казну за прекорачење брзине, а други пут због закашњења на војну вежбу. Ако буде потребно доказаћу на суду, која је независна и објективна институција, да у Министарству здравља није било незаконитости", рекао је Милосављевић.

За угоститељске услуге, према његовим речима, у 2008. години је потрошено више од два милиона динара у Управи Владе Србије за заједничке послове, односно 515 динара месечно по једном запосленом у министарству.

"Сви остали трошкови такозваних угоститељских услуга до укупно 3,3 милиона динара у тој години начињени су у складу са процедурама Закона о јавним набавкама и уз комплетну документацију, јер се радило о трошковима освежења и храна током едукације које су организоване ван зграда управе и Владе, углавном за велики број здравствених радника током године", објаснио је министар.

Милосављевић је напоменуо да је од 2009. године, сагласно одлуци Владе, када су се одржавали састанци у његовом кабинету, сам плаћао кафу и воду, а то је према његовим речима важило и за државне секретаре, помоћнике министра и секретара министарства.

Редовна независна ревизија

Министар је додао да Министарство здравља сваке године има редовну независну ревизију пословања у свим пројектима које финансирају Светска банка, Европска инвестициона банка или Глобални фонд УН, напоменувши да је важно да Србија први пут има и независну ревизију трошења буџетских средстава.

"Било би добро да ревизија увек буде вршена објективно и неселективно, да медији не буду прво место коментара и пре него што се заврши законом предвиђена процедура која укључује нацрт извештаја, примедбе, анализу примедби и доказа оне институције у којој је вршена ревизија", рекао је министар.

Милосављевић је додао да у ревизији ДРИ није био јасан принцип избора институција у којима ће се вршити ревизија, нити принцип одлучивања против кога ће бити поднете пријаве за утврђивање одговорности, што, како је рекао, представља наставак праксе "охрабривања атмосфере у којој је важнији утисак који је о нечему створен у јавности, него истине и чињенице".

Против Милосављевића државни ревизор је поднео прекршајну пријаву због сумње да је, у спровођењу Програма јавног здравља, одобрио плаћања без књиговодствене документације и зато што је одобрио плаћања на име расхода угоститељских услуга на основу документације из које се није могло утврдити да су трошкови настали у сврху посла и пословне сарадње.

Пријаве су поднете против још 18 садашњих и некадашњих министара и службеника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи