Више пара за социјално угрожене

Скоро 700.000 људи у Србији живи испод границе сиромаштва, рекао министар Расим Љајић. Индекс сиромаштва током прошле године достигао 9,2 одсто. Држава обезбеђује социјалну помоћ за 160.000 особа.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић, поводом Светског дана социјалне правде упозорио је да је у 2009. години број сиромашних, због економске кризе, порастао и да између 670.000 и 700.000 људи живи испод границе сиромаштва.

Љајић је на Тргу Републике у Београду, где је обележен и дан Социјалдемократске партије Србије, чији је председник, навео да је у 2008. години индекс сиромаштва био 7,9 одсто, а да је у прошлој години порастао на 9,2 одсто.

Према његовим речима, држава обезбеђује социјалну помоћ за 160.000 људи који то право остварују на основу Закона о социјалној заштити.

Љајић је најавио да је новим законом, који би требало да буде донет до краја године, предвиђено да то право користи преко 250.000 људи и додао да је за то потребно издвојити знатно више средстава из буџета, што ће зависити од тога да ли ће земља да се опорави и изађе из економске кризе.

"Очекујемо да то можемо остварити у 2011. години", рекао је Љајић и истакао да су најугроженији старији од 65 година, деца до 13 година, самохране мајке и породице са шест и седам чланова, као и сеоска домаћинства.

Министар је објаснио да ће новим законом бити дефинисана и социјална услуга становања уз подршку за особе ометене у развоју, као и финансирање те услуге, јер до сада није било законске регулативе, па је долазило до тешкоћа у њеном остваривању.

"Идеја је да што мање деце ометене у развоју буде смештено у домовима. Више средстава мора да се издваја и за афирмацију хранитељства, односно обучавање породица које су заинтересоване за пријем деце са сметњама у развоју", рекао је Љајић.

Министар је истакао да је хранитељство у Србији заживело када су у питању деца без родитељског старања и да је преко 4.000 деце тренутно у хранитељским породицама, а да је од тог броја 22 одсто деце са сметњама у развоју.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи