Брнабић о даљим корацима за унапређење здравственог система

На седници Координационог тела за дигитализацију у здравственом систему Србије разговарало се о корацима који ће добринети унапређењу тог система, и олакшати рад здравственим радницима и помоћи пацијентима у лечењу, саопштено је из Владе.

Премијерка Ана Брнабић, која је председавала седницом, нагласила је да је састанак првенствено организован да би се што пре дошло до начина за брже унапређење система здравства.

Такође, она је додала да држава улаже велика средства у здравство, али да треба да се повећа транспарентност и ефикасност, како би се видели резултата тих улагања, а грађани осетили добробит тога.

Премијерка је додала да треба да се ради на повећању видљивости информација здравственим радницима као и безбедности података, како би Србија имала добро организовано здравство које ће бити усклађено са потребама свих здравствених институција, здравствених радника и првенствено пацијената.

Брнабићева је рекла да ће успостављањем јединственог информационог система у здравству бити омогућено да се обједине сви подаци који ће омогућити да праве, тачне и комплетне информације буду у јединственој бази података – о лечењу сваког пацијента, ретким болестима, броју здравствених радника, специјализацијама, опреми, лековима, листи чекања и остало.

Дигитализација у здравству ће уштeдети време, олакшати и убрзати лечење већег броја пацијената. Такође, планирано је и да се ради и на едукацији, како лекара тако и грађана о могућнастима електронских сервиса које ће им бити доступне, истакла је премијерка.

Министарка здравља Даница Грујичић је нагласила да има пуно добрих ствари које су до сада урађене, али да их треба унапредити и радити на побољшању постојећег система.

Координационо тело формирано је имајући у виду комплексност здравстеног система који захтева мултисекторски приступ.

Седници су присуствовали и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, као и представници институција здравственог система.

понедељак, 25. септембар 2023.
20° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"