Ако се зграда добро “ушушка” потрошња енергената може да се смањи за трећину

За новац из буџета државе и локалних самоуправа у циљу унапређења енергетске ефикасности, осим приватних домаћинстава могу да конкуришу и стамбене заједнице тј. зграде колективног становања. Ипак, интересовање власника станова за постављање фасаде на вишеспратницама је далеко мање него на породичним кућама. Рачуница показује да изолација постављањем стиропора дебљине 10 центиметара може да смањи употребу енергената за загревање станова и до 28 процената. Један од првих градова у којем је неколико зграда већ “ушушкано” на овај начин је Ваљево.

Изолација објеката и те како може да смањи рачуне. И зими и лети. Међутим, како је постављање фасаде на зградама колективног становања скупо, већина таквих објеката у Србији и даље није енергетски ефикасна. Пре две године држава је покренула пројекат који подразумева да део трошкова замене дотрајале столарије и котлова, као и постављања фасаде на објектима преузму она и локалне самоуправе. Станари неколико зграда у Ваљеву искористили су ту могућност.

“Велика већина станара зграде у којој живим је била за постављање фасаде, док је мањи број станара који су слабије материјалне ситуације био резервисан, али ипак сагласан да нам је изолација потребна. На овај корак смо се одлучили због топлотног и животног комфора, уштеде енергије, смањења загађења будући да ће онима који ложе у становима бити потребно мање огрева”, каже Данијела Филиповић, станарка зграде у Ваљеву на којој је недавно постављена нова фасада.

“Иницијално, ми као станари смо учествовали са 50 процената од укупне вредности инвестиције. Касније је то суфинансирано услед померања цена и ситуације у грађевинском сектору. Плаћено је једнократно и више немамо додатних трошкова, само бенефит у виду мање потрошње енергије”, додаје наша саговорница.

Колике су заиста уштеде у овој згради захваљујући новој фасади за сада је, објашњава, рано закључити, будући да је пројекат тек завршен.

“Оно што је одмах јасно јесте да је комфор неупоредив, као и потрошња енергије. Инвестиција ће за неколико година сама себе исплатити. Мислим да би сви требало да ураде исту или сличну ствар, како би свима као и њима самима било боље”, каже Филиповић. 

Постављање фасаде на згради трајало месец и по дана

У ваљевској згради која је “ушушкана” иницијатива за постављање фасаде кренула је од управника.

“За пројекат унапређења енергетске ефикасности сам сазнао из медија и са сајта града. Од старта сам имао велику подршку станара. Аплицирали смо за израду термичког фасадног омотача. Добили смо 50 посто средстава првобиног предрачуна, док смо другу половину сами финансирали. Због повећања цене материјала и радова до момента потписивања уговора, прикључен је пројекат "Боља енергија" који је суфинансирао насталу разлику у цени”, каже Марко Филиповић, управник стамбене заједнице.

“Процедура је врло једноставна, јасна и прецизна. Било је потребно неколико недеља да прикупимо све папире и предамо документа. Одговор је стигао јако брзо, али смо реализацију морали да причекамо због, као што сам већ рекао, великих турбуленција са ценама грађевинског материјала и уопште инфлације услед глобалних дешавања на које нико овде није имао утицаја. Само извођење радова је трајало око месец и по дана и то током зиме када су временски услови далеко од идеалних”, објашњава наш саговорник.

Иако је посао релативно брзо завршен није све текло баш глатко. Проблема је, каже, било као и на сваком градилишту, поготово када је у питању реконструкција.

“Највише проблема је било због додатних радова који су неопходни да би се основни уговорени радови обавили, а тај део није укључен од стране суфинансијера у старту, па је морао бити договаран и реализован у ходу. Пример су демонтажа одређених елемената на фасади као што су непотребне ограде или челични носачи, демонтажа и поновна монтажа клима уређаја, лимарски радови, солбанци, олуци, који су комплет морали да буду замењени због повећања дебљине фасадног омотача. Све трошкове је сносила стамбена заједница”, наводи управник зграде. 

У Ваљеву пет зграда испунило услове конкурса за унапређење енергетске ефикасности

У локалној самоуправи кажу да је интересовање грађана за мерама повећања енергетске ефикасности велико, поготово оних који живе у кућама.

“Што се тиче зграда колективног становања, у почетку није било велико интересовање и пријавило се само 8 стамбених заједница, од којих је 5 испунило услове конкурса. Три пријаве су одбачене јер није достављена уредна документација. Стамбене заједнице које су испуниле све услове су закључиле уговоре. Радови су већ изведени на три зграде, а до краја априла биће завршени и на остале две”, каже Виолета Павловић, чланица Комисије за реализацију мера енергетске санације.

“Интересовање стамбених заједница се нагло повећало када су изведени радови на прве три зграде, када су грађани видели да је пројекат реализован и да уз минималн труд и средства могу много да добију. Инвестиција за једну зграду за изолацију фасадом је у просеку око 2 милиона динара. Ту мислим на укупно учешће и грађана и града и министарства”, додаје наша саговорница.

Осим постављања фасаде, у сарадњи са УСАИД-ом као партнером на овом пројекту, на зградама су замењена улазна врата и столарија на осталим отворима који су на заједничким просторијама као што су подрум, ходник...

“Град Ваљево се укључио у овај пројекат да би се смањило аерозагађење, имајући у виду да је ваздух у граду врло загађен и да се већи број дана у години бележи прекорачење граничних вредности ПМ честица у ваздуху. Стога, град планира да сваке године издваја средства како би што већи број грађана живео у енергетски ефикасним објектима, а што ће директно довести до смањења аерозагађња”, објашњава Павловић.

За мере енергетске санације у зградама биће усмерено око 20 милиона евра

У ресорном министарству кажу да постоји велико интересовање грађана и јединица локалне самоуправе за постављање фасада на зградама.

“У сарадњи са међународним финансијским институцијама и донаторима биће усмерено око 20 милиона евра које ће се односити искључиво на мере енергетске санације у зградама које су прикључене на систем даљинског грејања. Јединице локалне самоуправе су пријавиле велики број зграда и у току је припрема модела јавног позива за стамбене објекте, које ће јединице локалне самоуправе расписати ка грађанима”, наводе у Министарству рударства и енергетике.

У пилот пројекту из 2021. године за ову меру утрошено је око 15 милиона динара од 224 милиона динара субвенција опредељених за унапређење енергетске ефикасности. Пријаве по јавном позиву из прошле године су у току, па у ресорном министарству још немају прецизне податке колико новца ће из тог позива бити потрошено за постављање фасада на зградама у Србији.

Станари зграда треба да знају да као физичка лица могу да конкуришу и за замену столарије у својим становима, док уједно њихова стамбена заједница учествује на конкурсу за фасаду.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво