Клуб "Буди мушко"

Пројекат "Буди мушко" промовише здрав стил живота, родну равноправност и руши стереотипе. Сваког петка, на програму РТС-а информисаћемо вас о грађанским иницијативама које промовишу здрав начин живота.

Већина средњошколаца у нашој земљи сматра да прави мушкарац не ради кућне послове, не бави се пеленама или, чак, удари жену када, како кажу, то заслужи, показују истраживања невладине организације КЕР.

Због тога су у Србији, пре годину дана, започели пројекат под називом "Буди мушко", који међу младима промовише здрав стил живота, родну равноправност и руши стереотипе.

Сваког петка, на програму РТС-а информисаћемо вас о грађанским иницијативама које промовишу здрав начин живота.

"Буди мушко са свим зубима у глави, поштуј девојке, сматрај их равноправним себи и користи кондом". То су најјаче поруке радионица у оквиру кампање "Буди мушко", која се за сада спроводи у две средње школе у Србији.

Сваки други анкетирани младић сматра да шамари или батине нису насиље. Али, преко занимљивих активности и едукативнх радионица кампање "Буди мушко", средњошколци мењају ставове.

"Циљ кампање јесте да термин "буди мушко" више нема значење као раније, да прави мушкарац на Балкану буде неко ко је еманципован, фин, који зна да комуницира са људима, који се не туче, који је заљубљен и показује своју љубав", наводи Војислав Арсић из организације Центар Е8.

Михајло Кљајић из клуба "Буди мушко" каже да се у клубу залажу се за равноправност мушкарца и жене, као и за превенцију преношења полних болести.

Овај и слични пројекти, сматрају стручњаци, помажу у превенцији и правовременој едукацији младих, што је кључно у борби против насиља.

"Клуб може деци доста да помогне и сматрам да је овај пројекат јако добар зато што је у питању вршњачка едукација. Значи, уче их млади приближних година, тако да имају ту слободу да их питају све што их занима, да стварају неки приснији однос, а тако све то боље функционише", објашњава психолог школе "Ваздухопловна академија" Андријана Павловић.

Иста акција постоји у Босни и Херцеговини и Хрватској. Жеља организатора је да се прошири на што више школа и градова у Србији и региону. Пројекат подржава америчка Агенција за међународни развој.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи