БИА радила по прописима

Заштитник грађана Саша Јанковића саопштио да се БИА придржава прописа који се односе на ограничавање појединих слобода и права грађана. Јанковић препоручио доношење новог закона о БИА, који ће потпуно прецизирати послове из делокруга Агенције.

Безбедносно информативна агенција није кршила прописе, закључак је заштитника грађана Саше Јанковића, после превентивне контроле рада Агенције.

Јанковић је оценио да се Безбедносно информативна агенција придржава прописа који се односе на ограничавање појединих слобода и права грађана гарантованих Уставом Србије, као и да је потребно унапредити заштиту тих слобода и права кроз измене закона и процедура.

Омбудсман је током јануара и фебруара обавио прву контролу рада БИА у просторијама те агенције, где је имао увид у тражена документа и разговоре са директором Агенције Сашом Вукадиновићем и другим руководиоцима.

У извештају Заштитника грађана се наводи да је директор БИА обавестио Заштитника грађана да БИА није вршила безбедносне провере нити је достављала податке или мишљења о кандидатима за судијске дужности у проступку реизбора судија.

Такође, представници Агенције су навели да унутрашњи акти БИА забрањују прикупљање, похрањивање, обраду и достављање података и информација који нису у делокругу рада, утврђеног законом, као и да ниједан документ не сме да садржи такве податке.

У извештају се наводи да је начин документовања примене посебних поступака и мера организован тако да би евентуална злоупотреба била забележена, а починиоци би могли да буду идентификовани.

Заштитник грађана је препоручио БИА да тражи примену само оних конкретних мера за које може да очекује да ће довести до резултата, а не свих расположивих. Те мере, које одобрава директор Агенције, треба раздвојити на идентификацију претплатних бројева и утврђивање локације и према потреби користити једно или друго, а обе само када је то заиста неопходно.

Потребно је поштовати опште правно правило да само објављени акти могу да буду извор права, идентификовати законски оквир за сваки појединачни управни акт БИА, унапредити електронски систем за контролу садржине комуникација (метод двоструког кључа), увести службену белешку о престанку примене мере, стоји у извештају. 

Препорука за убрзану израду новог закона о БИА  

Заштитник грађана је препоручио убрзану израду новог закона о БИА која ће потпуно прецизирати начин обављања послова из делокруга Агенције којима се задире у гарантована људска права и слободе, а да би до тада требало онемогућити да БИА почне са применом мера без одлуке суда, односно писмене сагласности.

Предложено је и да се грађанину по завршетку примене мера да право да буде обавештен о прикупљеним подацима, као и начин поступања са њима.

Пред Републичком агенцијом за телекомуникације потребно је иницирати израду општег правног акта којим ће бити правно уређен начин на који интернет провајдер бива обавештен о одлуци о примени мере надзора интернет саобраћаја одређеног корисника и подацима из те одлуке који му се морају саопштити, а да тај податак буде број одлуке председника Врховног касационог суда.

Заштитник грађана је оценио и да је потребно размотрити да се лични подаци могу користити за вођење кривичног поступка или за заштиту безбедности Србије.

Извештај је достављен БИА, парламенту, председнику Врховног касационог суда, премијеру Србије, РАТЕЛ-у, председнику Србије ради информације, Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и јавности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи