Конкурс за попуну судијских места

Објављен конкурс за попуну судијских места. На оглас могу да се пријаве и кандидати који нису прошли на претходно обављеном општем избору, а испуњавају услове за судијску функцију.

Високи савет судства објавио је оглас за попуну 81 судијског места, на који могу да се пријаве и кандидати који нису прошли на претходно обављеном општем избору, а испуњавају услове за судијску функцију.

Оглас за избор судија у судовима опште и посебне надлежности, објављен је у данашњем броју листа "Политика". Кандидати могу да поднесу пријаве у року од 15 дана, односно до 5. марта.

На општем избору судија, који је окончан у децембру прошле године, изабрано је 2.407 судија, од којих троје није ступило на дужност, а остало је непопуњено 78 судијских места.

Кандидати могу да у Врховном касационом суду конкуришу за пет упражњених места, у Апелационом суду у Београду на једно, у Апелационом суду у Новом Саду на три, у Крагујевцу на шест, а у Нишу на осам слободних места.

Конкурс је расписан и за по једно упражњено место у вишим судовима у Крагујевцу, Лесковцу, Новом Пазару, Прокупљу и Смедереву, као и за два места у Вишем суду у Панчеву.

Највећи број места за које се кандидати могу пријавити на новом конкурсу је у основним судовима, по једно у Кикинди, Лозници, Пожеги и Суботици, по два у Зајечару, Краљеву, Новом Саду, Прокупљу и Шапцу, четири у Лесковцу, шест у Врању и чак 11 места у Основном суду у Нишу.

Очекују се пријаве судија којe нису изабранe

У привредним судовима остала су три слободна места, једно у Лесковцу и два у Нишу, а у прекршајним судовима 13 слободних места (по једно у Београду, Зрењанину, Краљеву, Новом Пазару, Прешеву и Рашки, два у Шапцу и пет у Нишу).

Очекује се да ће пријаве поднети велики број судија којe у децембру нису изабранe, као и да ће већина њих овога пута конкурисати на више места.

Високи савет судства је неколико пута саопштавао да је имао тешкоће у распоређивању добрих кандидата који су конкурисали само за један суд, а испуњавају услове за суд вишег ранга.

Кандидати треба да поднесу пријаву Високом савету судства, улица Немањина 22-26, са назнаком "оглас за избор судија".

Високи савет судства објављује и оглас за именовање судија поротника на пет година у два виша, десет основних и три привредна суда. Истиче рок за пријаву кандидата на интерни конкурс за положај секретара Високог савета судства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи