Туча монаха у Грачаници

Група монаха, присталица епископа Артемија, на капији манастира Грачанице физички насрнули на монахе који подржавају одлуку Синода СПЦ о разрешењу владике Артемија и именовању владике Атанасија за администратора епархије рашко-призренске, јавља Ким радио.

После доласка владике Атанасија за администратора Епархије рашко-призренске, група монаха која подржава епископа Артемија покушала је да уђе у манастир Грачаницу са намером да заштити разрешеног епископа Артемија.

После неколико неуспешних покушаја, двадесетак монаха, предвођених црноречким калуђерима, физички су насрнули на монахе који подржавају одлуку Синода СПЦ, пренео је Ким радио.

У гужви која је настала дошло је до физичког обрачуна на главној манастирској капији. После сукоба, група се повукла и провалила у манастир на споредни улаз.

Косовска полицијска служба није се мешала у сукоб, само су покушавали да раздвоје групе. Нема потврде из грачаничке болнице да ли је неко од повређених затражио лекарску помоћ.

Ситуација у манастиру Грачаници, после инцидента, мирна је и уобичајена. 

Епископ Атанасије служио је у Грачаници Свету архијерејску литургију, чиме је формално преузео нову дужност.

Атанасије је литургију држао поводом празника Сретења, пред око 200 верника, уз саслужење епископа липљанског Теодосија, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

"Владика је објаснио да је на место администратора постављен како би се санирала ситуација у епархији коју је једна група клирика, на челу са Симеоном Виловским, укаљала својим финансијским малверзацијама, али и ширењем неслоге и раздора у епархији и ван граница епархије рашко-призренске", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Синод СПЦ био принуђен да предузме хитне мере у циљу заштите поретка и јединства СПЦ, посебно на простору Епархије рашко-призренске.

Владика Атанасије је одлуком врха СПЦ постављен за администратора Епархије, пошто је са те дужности разрешен владика Артемије.

Број коментара 199

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи