Реконструкција Пећке патријаршије

Након дугогодишње влаге урађена је реконструкција спољне архитектуре и заштита живописа Пећке патријаршије. Пећка патријаршија представља куриозитет међу споменицима српског средњовековног градитељства.

Пећка патријаршија својим склопом од више средњовековних цркава представља куриозитет међу споменицима српског средњовековног градитељства.

Древну светињу поред реке Бистрице више деценија угрожавала је влага. Урађена је реконструкција спољне архитектуре и заштита живописа.

Министар културе Небојша Брадић је рекао да је важно да су радови на фрескама урађени квалитетно и додао је да је уверен да ће Пећка патријаршија бити сачувана на добар начин.

Пећку патријаршију која у новом руху подсећа на Жичу одржава двадесетак монахиња. Њихове молитве су у име наде за повратак расељених Срба.

Да би се манастир и физички заштитио подигнут је одбрамбени зид.

Престони храм српских архиепископа и патријараха од оснивања у 13. веку окупљао је учене људе, теологе, врсне књижевнике и обдарене уметнике.

Због изузетне вредности и лепоте фресака у црквама светих Апостола која је живописана око 1250. гоидне, Светог Димитрија, Богородице Од Игитрије и Светог Николе које су осликаване од 14. до 17. века Пећка патријаршија уписана је за светско културно добро.

Манастир Пећка патријаршија у Руговској клисури уврштена је јула 2006. године на листу најугроженијих споменика Светске културне баштине под заштитом УНЕСКА.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи