Старији теже до посла

Иако криза једнако погађа све категорије становништва, старијима теже пада сазнање да неколико година пред пензију морају да траже посао. За разлику од оних који тек почињу радни век, старији од 45 година, осим са чињеницом да посла нема, суочавају се и са предрасудама послодаваца.

Незапосленост у Србији расте из месеца у месец. Иако криза једнако погађа све категорије становништва, старијим особама теже пада сазнање да неколико година пред пензију морају да траже нови посао.

За разлику од оних који тек почињу радни век, старији од 45 година, осим са чињеницом да посла нема, суочавају се и са предрасудама послодаваца. Када их запосле, њихови послодавци признају да је у поређењу са младима предност старијих пре свега ентузијазам са којим раде и дугогодишње искуство.

Обука, преквалификација, доквалификација, лични план, професионални план, самопомоћ, самозапошљавање, је оно што ћете сигурно чути пре него што вам неко саопшти да има посао за вас.

До недавно, изрази о којима нисмо много бринули, а сада сурова реалност за оне који су свој читав животни век провели на једном радном месту и у дугогдишњој транзицији у Србији остали без посла.

Лела Гавриловић, четири године је била на Бироу за запошљавање,  и сада је нашла посао.

"Завод за запошљавање нам је нашао овај посао. Послали су ме на разговор, где су ме примили иако сам имала пуно година за овакво радно место", каже Гавриловићева.

Коментаришући зашто су је раније одбијали послодавци, она каже да су јој послодавци говорили како они не би да раде са старијим људима, и да би више волели да раде са младима.

"Људи који се налазе у тим старијим годинама, врло квалитетно одрађују тај посао, немамо толико изостанака, боловања", каже послодавац Антон Токоди.

Без посла 290.000 старијих од 45 година

Више од 290.000 лица старијих од 45 година тренутно је у Србији без посла. Само неколико година пре пензије, суочени су са новом ситуацијом. Многи не само да нису мислили да ће при крају радног века, учити нове речи, већ сигурно нису очекивали да ће неколико година пред пензију, поново завршити у школским клупана, на разним обукама.

"Код ових лица, без обзира што имају велико искуство за рад на одређеним пословима, појављује се проблем да њихово искуство, уколико су дуго година били у фирмама, које нису пратиле развој технологија, уствари имају застарела знања", каже Срђан Андријанић из Националне службе за запошљавање.

Андријанић додаје да је ту категорију лица веома тешко запослити, без додатних укључења у обуке преквалификације, доквалификације, односно да им се на одређени начин освеже знања и способности које имају. И то је извесно ограничење за њихово запошљавање.

Ипак, старији од 45 година некад су и у предности у односу на младе.

"То су позиције које подразумевају обуку и рад са другима. Учење других. То су радне позиције које подразумевају, рецимо рад у медицини, менаџменту, у образовању", каже Бранислав Јовановић из "Инфостуда".

Подсетимо, послодавци који се одлуче да запосле старије од 45 година, држава стимулише једнократном новчаном помоћи, као и ослобађањем плаћања дела доприноса, од 80 до 100 одсто. Послодавац има обавезу да запосленог не отпушта наредне три године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи