Преглед штампе (02. 02. 2010.)

Политика: Војвођани траже посебан третман, Новости: Министри без штека, Блиц: Заплењено милион евра директору „Чистоће“, Press: Откривамо: Шарић имао кртицу у врху МУП!, сазнају београдски дневници

Војвођани траже посебан третман

Војвођанска власт ће покушати да код Агенције за борбу против корупције „испослује" да покрајински посланици изабрани по већинском систему задрже и места у Скупштини Војводине и функције у локалној самоуправи после 1. априла, сазнаје „Политика". Реч је 15 посланика који су истовремено и градоначелници, односно председници општина. Њих 14 је из коалиције За европску Војводину, а један из СПС-а.

Закон о Агенцији за борбу против корупције предвиђа да функционери у Србији до краја марта морају да се одлуче за једну од функција. Војвођанске власти сматрају да је реч о специфичном проблему, пошто би повлачење функционера из покрајинског парламента довело до ванредних избора у тим изборним јединицама, па припремају иницијативу да агенција за те функционере направи изузетак.

Шеф посланичке групе владајуће коалиције у покрајини Драгослав Петровић потврдио је за наш лист да ће у одлуци коју влада Војводине припрема за покрајинску скупштину бити прецизирано да се Агенцији за борбу против корупције подноси иницијатива да градоначелницима и председницима општина који су изабрани по већинском систему омогући останак на двема функцијама до окончања мандата.

Како сазнајемо, препорука коју влада Војводине припрема за Агенцију за борбу против корупције неће се наћи на наредној седници покрајинског парламента, која би требало да буде одржана до 15. фебруара. Из агенције је раније најављено да ће до марта бити објављена листа функција које се не могу истовремени обављати, али према ономе што је до сада саопштено дупле функције одобраваће се изузетно и то новим функционерима.

У међувремену, једна локална скупштина је већ реаговала, покушавајући да „заштити" своје функционере. У петак, 29. јануара, Скупштина града Новог Сада усвојила је позитивно мишљење које ће упутити Агенцији за борбу против корупције о томе да градоначелник Новог Сада Игор Павличић и члан Градског већа Милан Ђукић, обојица и покрајински посланици, треба да обављају обе функције, на шта по закону има право као орган који их је изабрао.

Министри без штека

Живи у стану од око стотинак квадрата, све трошкове покрива месечном платом, вози аутомобил стар неколико година и има релативно скромну уштеђевину. То је слика просечног српског министра добијена сажимањем података, које су до понедељка у поноћ доставили Агенцији за борбу против корупције сви чланови Цветковићевог кабинета.

Има и оних који превазилазе тај просек и имају два стана, куће, имања, "дебелу" уштеђевину, возни парк, али имовински картони показују да у Немањиној 11, ипак, не седе - милионери!
Такође, међу министрима је и мали број акционара. Деонице поседују потпредседник Божидар Ђелић и министри Јасна Матић и Оливер Дулић, а премијер Мирко Цветковић пријавио је 10 одсто сувласништва у супругиној књижари у Београду.

Просечна министарска плата је око 100.000 динара, па је тешко издвојити за "сламарицу". Предњачи Божидар Ђелић, који је пријавио уштеђевину од око 100.000 евра, Небојша Брадић "држи у штеку" 68.000 евра, Млађан Динкић око 60.000 евра, Снежана Самарџић-Марковић око 63.000 евра... Велики број чланова Владе послушао је савет Агенције и није открио висину уштеђевине. Саша Драгин и Милутин Мркоњић кажу да су пријавили имовину одмах после Нове године, али једини су министри који у понедељак ту информацију нису желели да поделе са "Новостима".

Како за "Новости" каже директорка Агенције Зорана Марковић, неће се ником веровати на реч:
- Нисмо истражни орган, али ћемо у сарадњи са Пореском управом, НБС, полицијом детаљно проверити пријављене податке... За оне за које се евентуално утврди да су пријавили лажне податке прете и казне затвора до пет година - поручује Марковићева.

Председник Србије Борис Тадић нема никакву непокретну имовину, ни аутомобил. На рачуну има 50.000 евра и његово имовинско стање исто је од када је дошао на функцију првог човека државе, 2004.

Заплењено милион евра директору „Чистоће"

Милион евра које је Драган Игњатовић (52), бивши директор „Градске чистоће", окривљен за новчане малверзације и прање новца, држао на рачуну у једној швајцаркој банци пребачен је у судски депозит Специјалног суда у Београду, сазнаје „Блиц".

- Швајцарци нису задржали ништа у овом случају и сав новац су предали. Финсијска истрага се наставља против Игњатовића и овом запленом није окончана. Ових милион евра биће у судском депозиту док се не окнча поступак за трајно одузимање - каже за „Блиц" извор близак истрази.

Захтеви за привремено одузимање имовине у иностранству већ су послати, између осталог, за Станака Суботића Цанета, оптуженог за шверц дувана, и Бранислава Ускоковића, бившег директора ЕДБ, оптуженог за малверзације. Планирано је да ускоро, како сазнајемо, буде послат захтев појединим земљама и за пленидбу имовине Дарка Шарића, осмњиченог за шверц више од две тоне кокаина.

- Министарство правде Србије поднело је захтеве земљама ЕУ и Швајцарској за одузимање више милона евра , у новцу и имовини, окривљених пред нашим судовима - каже за „Блиц" државни секретар овог министарства Слободан Хомен.

Он објашањава да се приликом одузимања имовине у иностранству Србија позива на међународне конвенције и потписане споразуме.

Откривамо: Шарић имао кртицу у врху МУП!

Дарко Шарић има своју кртицу у самом врху МУП-а Србије, сазнаје Прес. Наиме, одбегли организатор шверца 2,2 тоне кокаина из Јужне Америке добио је дојаву да ће специјалци МУП-а 21. јануара упасти у његове објекте у Новом Саду и Београду! Како сазнаје Прес, Дарко Шарић је и раније добијао дојаве да полиција креће на њега.

Према тврдњама нашег доброобавештеног извора, информација о претресу 21. јануара до Шарића је највероватније стигла из самог врха МУП-а.

- Сат времена пре него што ће специјалци упасти у вилу на Татарском брду у Новом Саду, из њене гараже је излетео велики црни џип. И то буквално одмах након што је издата команда да се крене у акцију. Ми не мислимо да је у џипу био Дарко Шарић, јер он месецима није улазио у Србију, али је могуће да је био неко од његових блиских сарадника. Или је однета документација, можда и новац или дрога, који би указали на неке његове пословне или политичке везе - наводи саговорник Пресса.

Да Шарић има своје људе на битним позицијама у МУП-у, показује и чињеница да је затражио отпуст из држављанства Србије само два дана пре него што је у медијима обелодањено да је против њега покренута истрага. Такође, крајем прошле године, када је хтео да напусти Црну Гору, њему је дојављено да му се у Бечу, а затим и у Паризу, спрема хапшење. С обзиром на то да црногорска полиција није била обавештена о овој акцији, већ је све припремано у координацији са аустријском и француском полицијом, јасно је да је „дојава" стигла из Србије.

Како сазнаје Прес, српске службе безбедности имају податке да су три особе из МУП-а Србије имале блиске контакте са Шарићима, као и један спољни сарадник полиције.

- Ови функционери су често долазили у кафе „Код", као и на сплав „Х20". Тамо су имали свој сепаре. Могуће је да Шарићи имају још неке кртице у полицији, с обзиром на обим криминала којим се баве. Ми тренутно проверамо и да ли су имали везе у тајним службама, правосуђу, на царини... Овде се ради о милијардерским нарко-пословима, уз које по правилу иду и убиства и друга кривична дела - додаје наш саговорник.

Коначно, наш извор открива да је једном од осумњичених Шарићевих веза из МУП-а, одмах након прве заплене у Уругвају, стигао СМС који гласи: „Партнеру, је л ви то нас хоћете да хапсите?"

- Испитује се да ли је та порука заиста стигла од Дарка Шарића или неког њему блиског, или је можда покушај застрашивања, односно претња да би „полицијска веза" могла бити компромитована ако полиција заиста крене на њих - закључује наш саговорник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи