Скелани на споредном колосеку

Мештани Скелана су принуђени да путују од 100 до 200 километара да би се снабдели намирницама, горивом или огревом, иако су многима имања у бајинобаштанској општини и било би довољно да пређу преко моста на коме је граница.

Привремени гранични прелаз за промет робе између Скелана у Републици Српској и Бајине Баште, затворен је почетком ове године, само шест месеци после отварања. Мада их од Бајине Баште дели само један километар, мештани Скелана су сада принуђени да путују од 100 до 200 километара да би се снабдели намирницама, горивом или огревом.

Иако су многима имања у бајинобаштанској општини и било би довољно да пређу преко моста на коме је граница.

Скелане од Бајине Баште дели само Дрина, али Дрина граница. Све што је некад било на дохват руке, распадом Југославије постало је готово недостижно.

А ако су и покидане административне и управне оне животне, егзистенцијалне везе 3.000 мештана овог дела Подриња и даље воде ка Бајиној Башти.

Стаменко Катанић каже да је из Скелана преко 1.000 људи ишло сваки дан у Бајину Башту на посао. У промету роба није било никаквих проблема.

Границу не прелази ни једно теретно возило. Промет робе био је привремено одобрен само током шест месеци у прошлој години. Потом је све враћено на старо.

У Скеланима је опстанак све компликованији, па и за једино предузеће са око 50 запослених у које је пре две године уложено милион евра.

"Ми морамо нашу робу коју извозимо углавном у Србију да возимо 400 километара. То су трошкови који нас доводе у ситуацију да не можемо да будемо конкурентни", рекао је Драган Јањић, директор предузећа "Савић транс".

Чак су и гробља преко Дрине, па и најближи ватрогасци, али ни они не могу да пређу када се нешто запали у Скеланима.

На 200 километара нема робног прелаза

Према тренутној категоризацији од Вишеграда до Зворника на готово 200 километара нема ниједног робног прелаза, док их је између Бијељине и Зворника на потезу од 40 километара чак три.

Тек редефинисањем граничних прелаза, како је рецимо урађено између БиХ и Хрватске, нормализовао би се живот мештана овог дела Подриња. За то је међутим, уз сагласност српске, неопходна и сагласност надлежних органа Федерације БиХ.

"Што се тиче Управе царина Републике Србије, не постоји никакво ограничење, нити забране које се тичу робног промета и теретног саобраћаја, једино је проблем до надлежних органа БиХ и чека се њихово одобрење", рекао је Небојша Алексић из Царинарнице Ужица.

До тада живот у Скеланима остаје на споредном колосеку, мимо свих у Европи толико прокламованих либерализација и граничних олакшица.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи